Spring naar navigatie Spring naar inhoud
Boban, 32 Trauma

Boban is gevlucht naar Nederland. Hij merkt dat activiteiten helpen om hem af te leiden van zijn sombere gedachten. Hierdoor verminderen ook de nachtmerries.

Andy, 9 AD(H)D

Andy heeft moeite om zijn aandacht bij het schoolwerk te houden. Hij is heel snel afgeleid. Voor de rest van de klas is hij vaak storend. Hij praat veel en kan niet op zijn beurt wachten.

Anna, 34 Angst

Anna is uitgeprocedeerd als asielzoeker en ten einde raad. Ze woont in een asielzoekerscentrum en heeft nachtmerries over wat er in haar geboorteland is gebeurd.

Arjen, 17 Depressie

Arjen heeft het gevoel dat het leven zinloos is. Hij denkt erover om een eind aan zijn leven te maken. Hij gaat blowen, studeren is er niet meer bij. Het contact met zijn ouders verslechterd.

Bas, 40 Verslaving

Bas voelt zich somber en zoekt steeds vaker uitvluchten om ’s avonds weg te gaan. Hij verzint allerlei redenen voor zijn afwezigheid. Bijvoorbeeld langer doorwerken.

Bert, 61 Autisme

Bert is goed met cijfers en werkt jarenlang op een accountantskantoor. Maar de omgang met collega’s vindt hij lastig. Hij wil altijd gelijk hebben en kan moeilijk kritiek verdragen.

Chantal, 13 Posttraumatische stress stoornis (PTSS)

Chantal zit niet lekker in haar vel. Ze wordt al gepest sinds de basisschool. Ook thuis lopen de ruzies steeds hoger op. Ze zit veel op haar kamer en is dan bezig met sociale media. Maar op een dag gaat dat flink mis.

Anneke, 72 Depressie

Anneke staat drie keer per week klaar voor de bewoners van het nabijgelegen verpleeghuis. Zelf kampt ze met psychische problemen. Dankzij psychiatrische thuiszorg weet Anneke wanneer ze op zichzelf moet passen.

Jolanda, 29 Gezinsproblemen

De dochter van Jolanda had erge eetproblemen. In het gezin was meer aan de hand. Na een ziekenhuisopname wordt haar dochter in een pleeggezin geplaatst. Jolanda en haar gezin krijgen hulp van Gezinspsychiatrie.

Agnes, 30 Gezinsproblemen

Bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie krijgen Agnes en haar man specialistische hulp voor de problemen in hun gezin. Doel is het leven weer op orde te krijgen zodat zij hun kinderen zélf kunnen opvoeden.

Dick, 68 Dementie

Het gaat niet goed met Dick. Zijn vergeetachtigheid wordt steeds erger, vertelt zijn dochter. 'Een tijd terug had hij het gas laten branden en vorige week herkende hij zijn eigen kleindochter niet eens meer toen we bij hem op visite gingen.'

Erwin, 54 Trauma

Trauma’s draag je eigenlijk je hele leven mee, zegt Erwin. Hij is in therapie bij het Traumacentrum. Door deze hulp komt hij er weer bovenop. En maakt overleven, weer plaats voor leven.

Fatannah, 14 Depressie

Na de vlucht uit Afganistan heeft Fatannah vaak nare gedachten en slaapt ze slecht. Door gesprekken bij De Evenaar kan ze zich richten op positieve dingen.

Fatima, 22 Zelfmoordgedachten

Fatima heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze krijgt een depressie en doet uiteindelijk een zelfmoordpoging.

Fleur, 25 Manische depressie

Fleur is blij dat ze weer actief is. Hiervóór is ze langere tijd erg somber geweest. Ze sliep toen slecht, kwam tot niets en huilde veel. Nu lijkt het alsof Fleur vleugels heeft.

Francien, 63 Angst

Als Francien ergens naartoe moest, begon ze hevig te trillen. Ze ging als een schim over straat, ontweek mensen, durfde ze niet meer aan te kijken.

Geert, 38 Trauma

Geert heeft nachtmerries, huilbuien en woedeaanvallen na zijn uitzending als militair in Bosnië. Hij vindt het erg moeilijk om over zijn emoties te praten. Bij het Traumacentrum ontmoet hij andere veteranen.

Gijs, 22 Psychose

Gijs gelooft dat de wereld wordt aangevallen. Hij wordt helemaal in bezit genomen door zijn gedachten. Zijn moeder regelt hulp van GGZ Drenthe. Gijs blijkt een psychose te hebben.

Harm , 71 Geheugenproblemen

Harm kreeg op jonge leeftijd last van geheugenproblemen. Later kwam er angst bij. Hij zoekt afleiding in dichten en muziek. Tijdens de wekelijkse ontmoetingen op de contactpoli kan hij ervaringen delen.

Henrike, 71 Dementie

Henrike heeft beginnende dementie. Samen met haar man redden ze zich nog prima. Met de gelukkige gedachte dat als het fout gaat, ze kunnen terugvallen op GGZ Drenthe.

Karin, 49 Depressie

Het lukt Karin lange tijd om haar somberheid te verbergen. Totdat ze met vage lichamelijke klachten bij de huisarts komt. Bij GGZ Drenthe leert ze te doen wat ze zélf wil. En dat ze af en toe best verdrietig mag zijn.

Liam, 8 Autisme

Bert en Saskia maken zich zorgen over hun zoon Liam. Ze vragen zich af of zijn gedrag wel normaal is. Na onderzoek bij GGZ Drenthe weten ze: Liam heeft autisme.

Hilde, 19 Psychose

Hilde is heel moe en heeft na schooltijd geen zin om nog iets te doen. Concentreren lukt haar niet. Haar ogenschijnlijk vage klachten hebben een serieuze oorzaak.

Ivo, 21 Psychose

Ivo is ervan overtuigd dat iedereen in een complot tegen hem zit. Hij dreigt brand te stichten. Met de psycholance wordt hij naar GGZ Drenthe gebracht. Ivo heeft een psychose.

Jamal, 19 Delictgedrag

Jamal heeft geen gelukkige jeugd gehad. Hij raakt aan de drugs en wordt agressief. Hij wordt opgepakt door de politie en door justitie doorverwezen naar de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGZ Drenthe.

Janny, 66 Manische depressie

Janny heeft al jaren een manische depressie. Het vroeg veel doorzettingsvermogen te minderen met rustgevende medicijnen. Maar ze voelt zich nu veel helderder.

Jeroen, 41 AD(H)D

Jeroen denkt en praat vaak al een paar stappen verder dan de rest. Jarenlang werkt hij keihard in zijn eigen bedrijf. Als zijn relatie eindigt en hij zijn huis verliest gaat het mis.

Luci, 43 Delictgedrag

Luci heeft een moeilijke jeugd gehad. Als haar relatie met Jan verslechtert, weet ze zich geen raad. Praten over hun problemen lukt niet. Ten einde raad steekt ze de auto van haar beste vriendin in brand.

Lynn, 17 Angst

Lynn is zeventien, speelt competitie volleybal en gaat naar de havo. De afgelopen jaren ging het niet zo goed met haar. In allerlei situaties voelde ze zich plotseling heel angstig.

Maaike, 40 Psychose

Maaike ging alleen wonen vanaf haar 18e en toen begonnen de psychosen. Ze had last van stemmen en waanideeën. Mensen zaten in stopcontacten en achtervolgden haar. Ze had geen grip meer op het leven. Maaike heeft de diagnose schizofrenie.

Marit, 16 Concentratieproblemen

Al langere tijd lukt het Marit niet meer om zich op school goed te concentreren. Ze piekert veel, onder andere over haar moeder met wie het niet goed gaat sinds de scheiding.

Miranda, 22 Depressie

Miranda deed naar de buitenwereld alsof er niets aan de hand was. Maar thuis stortte ze altijd in. Ze was heel moe en huilde veel. Haar ouders wisten geen raad meer met haar, ze was veel op haar kamer en trok zich veel terug.

Peter, 40 Geheugenproblemen

Peter is een bezig baasje. Hij heeft het druk met zijn zaken via internet. Daarnaast heeft hij een actief sociaal leven en sport. Totdat hij steeds meer dingen vergeet.

Rick, 19 Autisme

Rick heeft een vorm van autisme. Daarom heeft hij moeite om andere mensen te begrijpen. Gesprekken kunnen voor hem soms heel verwarrend zijn.

Robin, 39 Depressie

Robin werkt sinds eind vorig jaar als orderpicker bij een distributiecentrum. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag en kwam mede door hulp van een IPS-traject.

Sarah, 30 Angst

Sarah is receptioniste. Een leuke baan, maar voor Sarah niet altijd een gemakkelijke. Als ze de telefoon moet opnemen waar een van haar collega’s bij is, dan begint ze te trillen en te zweten.

Sharon, 9 Onverklaarbare klachten

Sharon van negen kan niet goed meekomen op school. Volgens de leraren is ze vaak afwezig en luistert ze niet. Of ze lijkt het allemaal niet te begrijpen.

Ria, 46 Persoonlijkheidsstoornis

Ria heeft problemen op meerdere levensgebieden. De hulpverlener van het Optimaal Leven team helpt haar onder meer met een veilige woonplek, zodat ze van daaruit aan haar mentale gezondheid kan werken.

Suzan, 23 Persoonlijkheidsproblemen

Suzan heeft last van heftige emoties. Haar jeugd is niet gemakkelijk. Het ene moment gelooft ze dat alles goed komt en het volgende moment stort haar wereld in. Ze heeft dan geen controle en is heel boos.

Theo, 50 Trauma

Theo heeft als enige een auto-ongeluk overleefd. Toen het tot hem doordrong, stortte hij volledig in. Hij wordt 's nachts nog vaak wakker, nat van het zweet. Hij kan de herinneringen niet loslaten. Bij het Traumacentrum kan Theo zijn verhaal kwijt.

Tine, 35 Autisme

Vaak begrijpt Tine niet wat mensen bedoelen en raakt daarvan in de war. Ze vindt het moeilijk om haar kinderen te troosten. Een knuffel doet haar niets.

Yeliz, 35 Trauma

Yeliz Metser is 35 jaar en woont in Assen. Haar vader tiranniseerde het gezin en sloeg zijn vrouw. Yeliz werd vanaf haar negende jaar door haar broer seksueel misbruikt.