Spring naar navigatie Spring naar inhoud
Andy, 9 AD(H)D

Andy heeft moeite om zijn aandacht bij het schoolwerk te houden. Hij is heel snel afgeleid. Voor de rest van de klas is hij vaak storend. Hij praat veel en kan niet op zijn beurt wachten.

Anna, 34 Angst

Anna is uitgeprocedeerd als asielzoeker en ten einde raad.

Arjen, 17 Depressie

Arjen heeft het gevoel dat het leven zinloos is. Hij denkt erover om een eind aan zijn leven te maken.

Bas, 40 Verslaving

Bas voelt zich somber en zoekt steeds vaker uitvluchten om ’s avonds weg te gaan. Hij verzint allerlei redenen voor zijn afwezigheid. Bijvoorbeeld langer doorwerken.

Bert, 61 Autisme

Bert is goed met cijfers en werkt jarenlang op een accountantskantoor. Maar de omgang met collega’s vindt hij lastig. Hij wil altijd gelijk hebben en kan moeilijk kritiek verdragen.

Boban, 32 Slaapproblemen

Boban merkt dat de activiteiten helpen om hem af te leiden van zijn sombere gedachten.

Anneke, 72 Depressie

Anneke staat drie keer per week klaar voor de bewoners van het nabijgelegen verpleeghuis. Zelf kampt ze met psychische problemen. Dankzij psychiatrische thuiszorg weet Anneke wanneer ze op zichzelf moet passen.

Jolanda, 29 Gezinsproblemen

De dochter van Jolanda had erge eetproblemen. In het gezin was meer aan de hand. Na een ziekenhuisopname wordt haar dochter in een pleeggezin geplaatst. Jolanda en haar gezin krijgen hulp van Gezinspsychiatrie.

Geert, 38 Trauma

De mannen met wie ik het programma volg, hebben allemaal dezelfde soort problemen. Daardoor is er veel herkenning bij elkaar. Hier heb ik erg veel steun aan.

Chantal, 13 Posttraumatische stress stoornis (PTSS)

Chantal zit niet lekker in haar vel. Ze wordt al gepest sinds de basisschool. Ook thuis lopen de ruzies steeds hoger op. Ze zit veel op haar kamer en is dan bezig met sociale media. Maar op een dag gaat dat flink mis.

Pepijn, 22 Psychose

Ik geloofde dat de hele wereld gemanipuleerd werd. Er was een geheime wereldmacht die ons bestuurde. Ik hield hun vergaderingen bij.

Fatannah, 14 Depressie

Na de vlucht uit Afganistan heeft Fatannah vaak nare gedachten en slaapt ze slecht. Door gesprekken bij De Evenaar kan ze zich richten op positieve dingen.

Fleur, 25 Manische depressie

Fleur is blij dat ze weer actief is. Hiervóór is ze langere tijd erg somber geweest. Ze sliep toen slecht, kwam tot niets en huilde veel. Nu lijkt het alsof Fleur vleugels heeft.

Francien, 63 Angst

Als Francien ergens naartoe moest, begon ze hevig te trillen. Ze ging als een schim over straat, ontweek mensen, durfde ze niet meer aan te kijken.

Harm , 71 Geheugenproblemen

Harm kreeg op jonge leeftijd al last van geheugenproblemen. Later kwam er angst bij. Zomaar, het overvalt hem. Hij zoekt dan afleiding in dichten, muziek luisteren. Of op de contactpoli. Tijdens de wekelijkse ontmoetingen kan hij ervaringen delen.

Henrike, 71 Dementie

We kunnen ons nog prima redden met z'n tweeën. Met de gelukkige gedachte dat als het fout gaat, we kunnen terugvallen op GGZ Drenthe.

Suzan, 23 Persoonlijkheidsproblemen

Het ene moment denk ik dat alles goed komt en het volgende moment stort mijn wereld in. Ik voel zoveel woede, spanning en pijn. Ik ben zo boos!

Karin, 49 Depressie

Het lukt Karin lange tijd om haar somberheid te verbergen. Totdat ze met vage lichamelijke klachten bij de huisarts komt. Bij GGZ Drenthe leert ze te doen wat ze zélf wil. En dat ze af en toe best verdrietig mag zijn.

Liam, 8 Autisme

Het oudste kind van Bert en Saskia was als baby erg rustig. Toch waren er steeds meer dingen waarvan zijn ouders zich afvroegen of dit wel normaal was.

Hilde, 19 Psychose

Hilde is heel moe en heeft na schooltijd geen zin om nog iets te doen. Concentreren lukt haar niet. Haar ogenschijnlijk vage klachten hebben een serieuze oorzaak.

Rick, 19 Autisme

Ik ben negentien jaar en ik heb een vorm van autisme. Daarom heb ik moeite om mensen te begrijpen. Gesprekken kunnen voor mij soms heel verwarrend zijn.

Fatima, 22 Zelfmoordgedachten

In het ziekenhuis vroegen ze me waarom ik het gedaan had, maar ik kon er niet over praten. Ik schaamde me enorm.

Peter, 40 Geheugenproblemen

Ik ben altijd al een druk baasje geweest. In mijn hoofd was ik met honderd dingen tegelijk bezig. Ik verkoop kleding via internet. De zaken liepen goed, dus ik had het er erg druk mee. Daarnaast leidde ik ook nog een druk sociaal leven. Totdat ik in de problemen kwam.

Ivo, 21 Psychose

Ivo is ervan overtuigd dat iedereen in een complot tegen hem zit. Volgens hem wordt er nu zelfs op de radio over hem gepraat. Hij wil beslist niet uit zijn veilige kamer.

Jamal, 19 Delictgedrag

Jamal heeft geen gelukkige jeugd gehad. Hij raakt aan de drugs en wordt agressief. Hij wordt opgepakt door de politie en door justitie doorverwezen naar de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGZ Drenthe.

Jan, 65 Slaapproblemen

Na een hartinfarct durfde Jan niet meer te slapen. Hij was bang om dood te gaan, had nachtmerries. Hij heeft er zeker drie jaar mee rondgelopen. Hij was zo moe, dat werken bijna niet meer lukte.

Jeroen, 41 AD(H)D

Jeroen denkt en praat vaak al een paar stappen verder dan de rest. Jarenlang werkt hij keihard in zijn eigen bedrijf. Als zijn relatie eindigt en hij zijn huis verliest gaat het mis.

Luci, 43 Delictgedrag

Luci heeft een moeilijke jeugd gehad. Als haar relatie met Jan verslechtert, weet ze zich geen raad. Praten over hun problemen lukt niet. Ten einde raad steekt ze de auto van haar beste vriendin in brand.

Lynn, 17 Angst

Lynn is zeventien, speelt competitie volleybal en gaat naar de havo. De afgelopen jaren ging het niet zo goed met haar. In allerlei situaties voelde ze zich plotseling heel angstig.

Maaike, 40 Psychose

Maaike ging alleen wonen vanaf haar 18e en toen begonnen de psychosen. Ze had last van stemmen en waanideeën. Mensen zaten in stopcontacten, ze achtervolgden me. Ze had geen grip meer op het leven. Maaike heeft diagnose schizofrenie.

Dick, 68 Dementie

Het ging echt niet langer meer. Mijn vader was al wat op leeftijd en zijn vergeetachtigheid werd steeds erger.

Miranda, 22 Depressie

Miranda deed naar de buitenwereld alsof er niets aan de hand was. Maar thuis stortte ze altijd in. Ze was heel moe en huilde veel. Haar ouders wisten geen raad meer met haar, ze was veel op haar kamer en trok zich veel terug.

Agnes, 30 Gezinsproblemen

Na een opname in de gezinskliniek worden de kinderen van Agnes en haar man tijdelijk uit huis geplaatst. Agnes krijgt daarmee de tijd om nare gebeurtenissen van vroeger te verwerken.

Sharon, 9 Onverklaarbare klachten

Onze dochter Sharon van negen kon niet goed meekomen op school. Volgens de leraren was ze vaak afwezig en luisterde ze niet naar wat er gezegd werd.

Sarah, 30 Angst

Sarah is receptioniste. Een leuke baan, maar voor Sarah niet altijd een gemakkelijke. Als ze de telefoon moet opnemen waar een van haar collega’s bij is, dan begint ze te trillen en te zweten.

Heleen, 31 Slaapproblemen

Het ging niet lekker op mijn werk. Steeds vaker kwam ik aan het eind van de middag thuis met een rot gevoel. Ik was altijd al een slechte slaper, maar slapen lukte nu bijna helemaal niet meer.

Theo, 50 Trauma

Theo heeft als enige een auto-ongeluk overleefd. Toen het tot hem doordrong, stortte hij volledig in. Hij wordt 's nachts nog vaak wakker, nat van het zweet. Hij kan de herinneringen niet loslaten. Bij het Traumacentrum kan Theo zijn verhaal kwijt.

Erwin, 54 Trauma

Trauma’s die draag je eigenlijk je hele leven mee. Controle houden is overleven. Erwin is in therapie bij het traumacentrum.

Tine, 35 Autisme

Vaak begrijpt Tine niet wat mensen bedoelen en raakt daarvan in de war. Ze vindt het moeilijk om haar kinderen te troosten. Een knuffel doet haar niets.

Yeliz, 35 Trauma

Yeliz Metser is 35 jaar en woont in Assen. Haar vader was iemand die het gezin tiranniseerde en zijn vrouw regelmatig sloeg. Yeliz werd vanaf haar negende jaar door haar broer seksueel misbruikt.

Janny, 66 Manische depressie

‘Ik ben veel helderder nu ik minder rustgevende medicijnen slik. Veel mensen denken dat ze niet meer zonder kunnen. Maar als je doorzet, dan lukt het. Zeker weten.’