Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Fatannah heeft vaak nare gedachten en slaapt slecht

"Als ik nare gedachten heb, ga ik aan positieve dingen denken of iets leuks doen."

Fatannah, 14 | Depressie

Fattanah is twee jaar geleden samen met haar ouders en zusje gevlucht uit Afganistan. Na bedreiging door de Taliban is het gezin eerst gevlucht naar Iran,  waar het dagelijks te maken kreeg met vernederingen en discriminatie. Nadat  vader een conflict kreeg met zijn baas is het gezin 's nachts thuis overvallen. Daarna was het niet meer veilig voor het gezin en vluchtten ze naar Europa. Tijdens de vlucht heeft het gezin schokkende dingen gezien en meegemaakt. Fatannah was erg angstig. Sinds ze in Nederland is, is Fatannah erg somber en heeft ze slaapproblemen. 

Nare dromen
Als Fattanah denkt aan alle problemen voelt ze zich wanhopig. Ze piekert veel over wat haar overkomen is en vind het moeilijk dit een plekje te geven. Sinds de vlucht heeft ze nare dromen over wat ze allemaal heeft gemaakt. Dan schrikt ze wakker en voelt zich erg angstig. Door het slechte slapen is Fattanah overdag moe en kan ze zich slecht concentreren op school. Dit vindt ze erg jammer, omdat ze school juist zo leuk vindt. Thuis wil Fattanah liever niet over haar problemen praten, haar ouders hebben al zoveel aan hun hoofd, ze wil hen niet belasten met haar problemen. 

Vertellen lucht op
Na een bezoek aan de huisarts wordt Fatannah doorverwezen naar De Evenaar. Bij De Evenaar praat Fattanah met een behandelaar en een cultureel antropoloog. Eens in de drie weken gaat ze naar De Evenaar. Daar leert ze hoe ze met de stress en nare gedachten om kan gaan. Ze vertelt wat haar allemaal bezig houdt, het lucht op om haar verhaal te kunnen vertellen.

Beter slapen
Omdat Fattanah haar zorgen bij De Evenaar kan delen, piekert ze overdag minder en slaapt ze 's nachts stukken beter. Als ze nare gedachten heeft, moet ze aan positieve dingen gaan denken of iets leuks moet gaan doen, weet ze nu. Soms heeft Fatannah nog wel zorgen over de toekomst, maar ze kan zich nu beter richten op positieve dingen in haar leven, zoals naar school gaan. Ze haalt goede cijfers en wil later verpleegster worden. Ze is op de goede weg!

De beschreven situaties zijn aan de werkelijkheid ontleend, de namen en persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. De afgebeelde personen zijn geen patiƫnten maar modellen.