Spring naar navigatie Spring naar inhoud

GGZ Drenthe vindt het doen van (wetenschappelijk) onderzoek belangrijk. In al onze onderzoeken staat centraal hoe we patiënten het beste kunnen helpen. Door verbeterde behandelingsmethoden en nieuwe medicatie kunnen we de effectiviteit van behandelingen vergroten. Door het doen van onderzoek kunnen we bovendien nagaan of onze zorg béter kan. Daarom krijgen behandelaren bij ons de ruimte voor innovatie.

Publicaties van medewerkers GGZ Drenthe

Opleiding

Binnen onze opleidingen tot psychiater, verpleegkundig specialist en (klinisch) psycholoog is deelname aan wetenschappelijke onderzoeksprojecten geïntegreerd in het opleidingstraject. Zo borgen wij dat onze zorg van hoge kwaliteit en deskundigheid blijft.

TOPGGz

De Forensisch Psychiatrische Kliniek en het Psychosecircuit van GGZ Drenthe dragen het TOPGGz keurmerk, dat staat voor wetenschappelijk onderzoek in combinatie met zeer gespecialiseerde zorg. Hier onderzoeken we bijvoorbeeld of nieuwe behandelingen een doorbraak kunnen betekenen in de zorg voor mensen met complexe problemen.

Samenwerking

GGZ Drenthe werkt bij onderzoeken samen met andere instellingen, waaronder het Rob Giel OnderzoekscentrumHanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Met onderstaand contactformulier kunt u een vraag stellen over onderzoeken bij GGZ Drenthe. Vermeld over welk onderzoek uw vraag gaat.

Contact

Bureau Onderzoek en Zorginnovatie
Dennenweg 9, Locatie 't Knooppunt
9404 RA Assen

Vragen? Gebruik het formulier op deze pagina!

Commissie Onderzoek en Zorginnovatie

Handige links


                                                          Overzicht onderzoeken

Psychoses, langdurige psychiatrie

Er lopen verschillende onderzoeken op gebied van psychoses en langdurige psychiatrie. Bijvoorbeeld naar het zo vroeg mogelijk opsporen, behandelen en ondersteunen van mensen met schizofrenie of een psychose . Het Psychosecircuit GGZ Drenthe heeft het keurmerk TOPGGz.

Forensische psychiatrie

Binnen de Forensische Psychiatrie wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om de effecten van behandelmethoden te evalueren en bij te dragen aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden . De Forensisch Psychiatrische Kliniek heeft het keurmerk TOPGGz.

Slaap en psychopathologie

Binnen het Slaapcentrum voor Psychiatrie lopen verschillende onderzoeken naar de rol van de slaapproblemen bij het ontstaan en/of voortduren van psychische aandoeningen.  Door behandeling van slaapstoornissen kan de geestelijke gezondheidszorg worden vernieuwd en verbeterd. 

Common Mental Disorders

Ongezonde leefstijl en bijwerkingen van medicatie bij psychische aandoeningen vergroten de kans op vroegtijdig overlijden.  Daarom monitoren we lichamelijke klachten en medicatiegebruik bij mensen met psychische problemen en willen we behandeling van lichamelijke bijwerkingen van psychofarmaca verbeteren. 

Ouderenpsychiatrie

Bij Ouderenpsychiatrie  lopen verschillende studies: naar het effect van behandelen van psychische klachten conform behandelrichtlijnen voor volwassenen bij patiënten van 60 jaar en ouder. En naar de kosteneffectiviteit van groeps-schematherapie aangevuld met psychomotorische therapie bij ouderen met een persoonlijkheidsstoornis. 

Verstandelijke beperking en psychiatrie

Er lopen verschillende onderzoeken bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, onder andere naar gebruik van psychofarmaca en antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking én psychische problemen. 

Een vraag stellen over GGZ Drenthe Research

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.