Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Iemand met een depressie voelt zich langere tijd achter elkaar rot. Hij of zij heeft vaak een negatief zelfbeeld en nauwelijks energie om iets te doen. Interesse in de buitenwereld is hij of zij verloren. Gedachten en het beeld van de toekomst zijn somber. 

Oorzaken van depressie

Meestal is voor depressie niet één oorzaak aan te wijzen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Zo kunnen bepaalde gebeurtenissen bijdragen, zoals het overlijden van een partner of een kind, een ongeluk of het verlies van een baan. De kans om een depressie te krijgen is voor een deel erfelijk bepaald. Daarnaast zijn er bepaalde lichamelijke ziekten die een depressie kunnen veroorzaken, zoals een schildklieraandoening. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, alcohol en/of drugs en slaapgebrek kunnen tot depressie leiden.

Dysthymie is een vorm van depressie waarbij iemand wel in staat is om dingen te ondernemen, alleen ontbreekt hierbij de levenslust. Bij een manische depressie of bipolaire stoornis worden sombere perioden afgewisseld met tijden waarin iemand juist heel actief en zelfverzekerd is. 

Kenmerken van depressie

  • Somberheid, zich terugtrekken
  • Verminderde belangstelling of verminderd vermogen plezier te beleven
  • Meer of minder eetlust
  • Grote verandering in het slaappatroon
  • Vermoeid en prikkelbaar
  • Gevoelens van schuld en minderwaardigheid
  • Gedachten over dood of zelfdoding

Ervaringen met depressie

Terugtrekken was gewoon de makkelijkste weg.

Miranda haar verhaal

Door de hulp van GGZ Drenthe leert Fleur hoe ze de signalen van manische depressiviteit kan herkennen.

Fleur haar verhaal

Arjen heeft het gevoel dat het leven zinloos is.

Arjen zijn verhaal

Anneke heeft langdurig psychische problemen. Dankzij psychiatrische zorg thuis kan zij omgaan met depressie.

Anneke haar verhaal

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail.  

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.