Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Mensen met persoonlijkheidsproblemen hebben vaak al heel lang problemen in de omgang met zichzelf en anderen. Ze kunnen door mensen in hun nabije omgeving gezien worden als lastig, star en koppig. Hierdoor staan intieme relaties, vriendschappen of familiebanden onder druk.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben vaak snel ruzie met anderen. Daarbij voelen zij emoties veel langer en heftiger dan anderen. Hun gedrag kan impulsief of destructief zijn, gericht naar henzelf of anderen. Soms hebben ze geleerd om anderen te wantrouwen, of zich juist op te offeren om strijd uit de weg te gaan. Vaak lopen ze daardoor vast in werk of studie, relaties en vriendschappen.

Veel mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben een moeilijk verleden, waarbij er te weinig aandacht was voor hun belangrijkste behoeften. Vaak hebben zij eerder contact gehad met hulpverleners, bijvoorbeeld voor depressie, angst of verslaving. Vormen van persoonlijkheidsproblemen zijn borderline-, narcistische-, afhankelijke of ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Kenmerken

  • Hoge gevoeligheid in de relatie met mensen in de omgeving
  • Moeite met het herkennen en reguleren van emoties
  • Impulsief gedrag of juist overdreven geremdheid
  • Moeite met het inschatten van eigen capaciteiten, overdreven zelfverwijt of zelfverheerlijking
  • Moeite met het vertrouwen van en binden aan hulpverleners

Ervaringen

Dankzij vertrouwen en geduld, sta ik nu stabieler in het leven.

Suzan haar verhaal

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail.  

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.