Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is een therapie die helpt om gedrag, verlangen en emoties van jezelf én die van anderen beter te leren begrijpen. Je leert beter mentaliseren, kortgezegd, kijken naar eigen en andermans emoties. 

Mentaliseren is iets wat we automatisch doen. Iedere dag staan we stil bij wat er door ons heen gaat en wat anderen bezighoudt. Door beter te begrijpen wat onszelf en anderen bezighoudt kunnen we onze emoties ook beter reguleren. 

Doordat je jezelf en anderen beter begrijpt voel je je zelfverzekerder en stabieler. Daarnaast is mentaliseren van belang om betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan en deze te onderhouden. 

Wat levert het op?

MBT helpt je om op een gezonde manier met emoties en spanning om te gaan en zelf regie over je leven te voelen om zo jouw leven op een manier in te richten zoals jij dat wilt.

Verschillende wetenschappelijk studies in Engeland en Nederland laten zien dat MBT-behandeling een zeer effectieve behandeling is: de resultaten zijn goed. Ook na langere tijd voelen mensen zich beter.

Voor wie is MBT?

MBT is een behandeling voor volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis (met uitzondering van een schizotypische persoonlijkheidsstoornis). Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft veelal moeite met het reguleren van emoties. Dit kan leiden tot verschillende klachten, of problemen geven in contact met anderen, zoals partner, vrienden en familie. Wanneer er sprake is van ernstige bijkomende problemen, hoeft dat geen belemmering te zijn om in behandeling te komen bij het MBT-team van GGZ Drenthe, behalve wanneer die problematiek op de voorgrond staat.

Praktische informatie

De gemiddelde duur van de behandeling is ongeveer twee jaar. Uiteraard verschilt dit persoon. Iedereen doorloopt dezelfde fases van de behandeling. Meer informatie over hoe de MBT-behandeling gaat lees je in de folder, of vraag je behandelaar.

Folder

De beschrijving van Mentaliseren Bevorderende Therapie geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen, telefoon (0592) 74 14 14. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.