Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Hulp van GGZ Drenthe

Psychische problemen kunnen veel ongemak veroorzaken. Als uw klachten langere tijd aanhouden is het een goed idee om hulp te zoeken. Op verwijzing van uw huisarts kunt u bij GGZ Drenthe terecht. Wij zijn gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg.

Wilt u weten hoe u hulp kunt krijgen van GGZ Drenthe, lees dan de Folder Hulp bij psychische problemen of bekijk het filmpje 'Hoe krijg ik hulp'.

Basis GGZ en Specialistische GGZ

U kunt bij GGZ Drenthe Basis GGZ of Specialistische GGZ krijgen. Voor alle behandelingen heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts.

Basis GGZ

Basis GGZ zijn behandelingen voor mensen met lichte tot matig ernstige psychische problemen. Het lukt hen meestal met een kortdurende behandeling problemen weer de baas te worden. Meestal gaat het om zes tot 12 gesprekken. De behandelingen vinden plaats op een locatie van GGZ Drenthe, mogelijk aangevuld met medicijnen of hulp via internet. Basis GGZ is ook voor mensen die hun ernstige problemen onder controle hebben, maar nog wel gedurende langere tijd zo nu en dan hulp nodig hebben.

Specialistische GGZ

De Specialistische GGZ is er voor ernstige, ingewikkelde psychische problemen waardoor het dagelijks leven flink is verstoord. U krijgt ook Specialistische GGZ als u spoedeisende hulp nodig hebt. De behandeling bestaat vaak uit gesprekken en kan worden aangevuld met andere soorten therapie, medicijnen en hulp via internet. Meestal vindt behandeling plaats op de polikliniek. U komt voor de behandeling naar een locatie van GGZ Drenthe. Een aantal cliënten wordt thuis behandeld. Soms is het noodzakelijk om u op te nemen in een kliniek.

Bij een behandeling in de Specialistische GGZ zijn verschillende behandelaren betrokken. Het gaat dan om behandelaren met verschillende deskundigheden, uit verschillende vakgebieden. Deze behandelaren overleggen met elkaar over uw behandeling in een multi disciplinair overleg (MDO), samen met uw regiebehandelaar. De behandelcoördinator let op de kwaliteit en de voortgang van uw behandeling. 

Na een behandeling in de Specialistische GGZ kunt u worden terugverwezen naar de huisarts of een behandelaar in de Basis GGZ voor nazorg.

U vindt hierover uitgebreide informatie op de website Invoering Basis GGZ.

Onderzoek

Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat onze zorg veilig en van goede kwaliteit is. Daarom doet GGZ Drenthe kwaliteitscontroles (audits). Ook worden we hier regelmatig op gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ heeft daarbij het wettelijk recht om cliëntendossiers in te zien. Daarnaast heeft GGZ Drenthe kwaliteitscertificaten. Die zeggen iets over de processen en procedures van de instelling. Om over zo’n certificaat te beschikken én omdat we hechten aan aantoonbaar goede en veilige zorg, worden zowel door eigen medewerkers als door een onafhankelijke organisatie audits uitgevoerd.

Ook deze personen (auditoren) hebben inzage nodig in cliëntendossiers om te controleren of wat daarin staat voldoet aan de normen. Bijvoorbeeld of er een behandelplan en evaluatieverslagen aanwezig zijn. Er wordt daarbij niet gekeken naar de aard van de klachten of persoonsgegevens. De auditoren hebben geheimhoudingsplicht en gaan vertrouwelijk met de informatie om. In onderzoeksresultaten en rapporten worden de gegevens altijd geanonimiseerd. Mocht u bezwaar hebben tegen inzage in uw dossier door de auditoren, dan kunt u dat kenbaar maken bij uw behandelaar.

Top GGZ

GGZ Drenthe biedt ook zeer specialistische hulp. Deze hulp wordt geboden door TOPGGz afdelingen. Afdelingen met het keurmerk TOPGGz worden ingezet

  • bij zeldzame aandoeningen
  • als een gewone behandeling niet werkt
  • als er meerdere problemen zijn
  • om nieuwe behandelingen te ontwikkelen

Afdelingen binnen GGZ Drenthe die momenteel erkende TOPGGz zorg bieden:

Forensisch Psychiatrische KliniekPsychosecircuit

Cliëntinformatie A-Z

Informatie voor familie

Hoe krijg ik hulp?

FamilieVerwijzers

Snel antwoord op uw vragen

Waar kan ik een afspraak maken?

Uw behandeling bij GGZ Drenthe start met een gesprek met uw huisarts. Uw huisarts meldt u aan bij GGZ Drenthe. Daarna bellen wij u voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, ontvangt u van ons een schriftelijke uitnodiging.

Wat gebeurt er als ik mijn afspraak niet of te laat afzeg?

Als u niet op uw afspraak komt, of als u uw afspraak niet ten minste 24 uur van tevoren heeft verzet, kunnen wij u € 50 in rekening brengen. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar. Als u uw afspraak wél op tijd heeft verzet, of als uw behandelaar vindt dat er bijzondere omstandigheden voor u gelden, brengen wij uiteraard geen kosten in rekening.

Om te voorkomen dat u uw afspraak vergeet, bieden wij u een gratis service: afspraakberichten. Via sms of e-mail helpen wij u om uw afspraak niet te vergeten. Lees meer over deze service in de folder ‘Vergeet uw afspraak niet

Alle vragen

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.