Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Bij schematherapie krijgen patiënten inzicht in de achtergronden van gedrags-, gevoels- en gedachtenpatronen (schema’s) die voor ernstige problemen in het dagelijks leven zorgen. De behandeling leert hen met deze schema’s om te gaan. Soms betekent dat anders denken of doen, soms worden patiënten geholpen schema’s te accepteren, zonder dat ze het gedrag bepalen.

Wat levert het op?

Bij schematherapie leren patiënten weer baas te worden over hun schema’s. Dit zorgt ervoor dat patiënten hun verleden verwerken en meer grip krijgen op hun leven. Er ontstaat ruimte om te doen wat ze vanuit hun eigen behoeften willen in plaats van wat volgens de schema’s moet. 

Praktische zaken

Voor schematherapie komen patiënten twee dagen per week naar GGZ Drenthe. De therapie duurt ongeveer negen maanden en wordt gegeven in een groep. Schema’s komen namelijk bij uitstek naar boven in het contact met andere mensen, daarnaast werkt een groep motiverend en geeft het steun. 

De beschrijving van schematherapie geeft een algemeen beeld van de behandeling. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.