Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Stabiele basis biedt toekomstperspectief

"Mijn eigen fijne woonplek; ik ben nog nooit zo gelukkig geweest!"

Ria, 46 | Persoonlijkheidsstoornis

Hij praat niet graag over diagnoses en beperkingen. Wel honderduit over praktische oplossingen en mogelijkheden. Piet Groenia van Optimaal Leven is psychiatrisch verpleegkundige, maar draait zijn hand niet om voor een verstopte wasbak en regelt desnoods een compleet nieuw onderkomen. Alles om mensen te helpen een stabiele thuisbasis op orde te krijgen. Dan komt er namelijk vanzelf ruimte. Ruimte om het over de mentale gezondheid te hebben, aan herstel te werken én te dromen over de toekomst.

 Hulp van Optimaal Leven bij meerdere problemen
Ria is van middelbare leeftijd en heeft al veel meegemaakt. Ze kampt met een angst- en persoonlijkheidsstoornis en gebruikt te veel alcohol. Ook drugs zijn haar niet vreemd. Ze is kwetsbaar en verblijft daarom een tijdlang in een beschermde woonvorm. Het overlijden van haar beide ouders, die ook verslavingsproblemen hadden, heeft haar diep geraakt. Verdere familie of vrienden heeft ze niet. Na een gewelddadige relatie staat ze er opnieuw alleen voor. Letterlijk en figuurlijk beschadigd en het vertrouwen in andere mensen verloren. Ze logeert tijdelijk bij een vriendin; met hulp van Cosis-woonbegeleiding kan zij van daaruit de stap naar zelfstandig wonen maken. Ze hunkert naar een plek waar ze alleen én zichzelf kan zijn. Maar ze komt snel in problemen, weet ze ook zelf, en daarom geeft ze haar financiën, waaronder de erfenis van haar ouders, in handen van een bewindvoerder. Omdat Ria problemen heeft op meerdere levensgebieden krijgt ze hulp van het Optimaal Leven team in haar regio.

Eén team
Mensen zoals Ria, met psychische en andere problemen, ontvangen vaak hulp vanuit verschillende organisaties. Optimaal Leven bundelt de hulp vanuit één team en kijkt samen met de cliënt naar wat hij of zij nodig heeft om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Het belang van de cliënt staat daarbij voorop. Hij of zij mag zelf aangeven welke ondersteuning nodig is. Dat kan bijvoorbeeld over psychische gezondheid gaan, maar ook over lichamelijke gezondheid, wonen, werk, financiën en sociale contacten. Door vanuit één team te werken kan de hulp beter op elkaar worden afgestemd. Het Optimaal Leven team werkt nauw samen met andere instanties in de wijk of het dorp, zoals de gemeente, woningbouwvereniging en wijkagenten.

Praktisch
Als Piet contact krijgt met Ria kijkt hij verder dan haar psychiatrische diagnoses. Hij ziet een vrouw die zondermeer problemen heeft, maar ook een sterke wil iets van haar leven te maken. Te genieten van kleine dingen, zoals afspreken met die ene vriendin uit de beschermde woonvorm. Maar ze is gevoelig voor ongezonde verleidingen. En de stress als gevolg van haar problemen is niet bevorderlijk voor haar mentale gezondheid. Zonder eigen veilige thuisomgeving mist Ria de stabiele basis van waaruit zij aan haar herstel kan werken. In samenwerking met zijn collega Liesbeth, hulpverlener beschermd wonen (vanuit Cosis), zet Piet daarom alles op alles om voor haar een chalet te regelen even buiten het dorp. De eigenaar van de grond kent haar al en wil wel een erfpachtovereenkomst met haar sluiten. Het is een plek waar ze zich veilig en welkom voelt en waar ze naar eigen zeggen, niet wordt afgewezen om wie ze is. Wekenlang is de hulp aan Ria vooral praktisch van aard: Piet en Liesbeth verdiepen zich in bestelprocedures en vele andere formaliteiten. Ze hebben veelvuldig contact met de bewindvoerder en de rechtbank. Met succes; Ria verhuist en ook haar hond, die een tijdlang in het asiel Ik verbleef en alles voor haar betekent, komt bij haar terug. Ze is nog nooit zo gelukkig geweest.

Dromen
Piet en Liesbeth houden vanuit het Optimaal Leven team nauw contact met elkaar om de verdere hulp aan Ria op elkaar af te stemmen. De gesprekken die ze tijdens huisbezoeken met haar voeren, gaan nog vaak over een vermeende lekkage, problemen met het kenteken van haar snorfiets, boodschappen doen of contact met een instantie. Maar ook het ophalen van medicatie wordt besproken. Bezoekjes aan de huisarts. Regelzaken die in elk leven voorkomen, maar bij Ria het punt markeren waarop haar leven weer zijn normale verloop begint te krijgen. De psychische problemen zijn niet weg, maar door de rust die in haar leven is teruggekeerd, wel beter hanteerbaar. Ook Ria’s alcohol- en drugsgebruik komt ter sprake, bijvoorbeeld als ze blij vertelt weer ‘es met een vriendin naar het terras te zijn geweest. Ze had zich net als haar vriendin een gin-tonic gegund. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen blijven van grote invloed op het wankele koord waarop Ria zich bevindt.

Toekomst
Maar Ria droomt weer over de toekomst. Over hobby’s, vrijwilligerswerk, misschien een baan. Dankzij het Optimaal Leven team liggen die dingen weer binnen handbereik. Piet en Liesbeth zullen haar nog langere tijd begeleiden bij de stappen die ze gaat maken. Stappen vooruit. Want na alle problemen gaat Ria weer léven.