Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Bas voelt zich somber en zoekt steeds vaker uitvluchten om ’s avonds weg te gaan.

"Na een tijdje merkte ik dat ik niet meer zonder drank kon."

Bas, 40 | Verslaving

Bas is 40 jaar en vijf jaar getrouwd met Natasja. Toen hij Natasja zes jaar geleden leerde kennen vond hij het heerlijk om haar in de watten te leggen. Hij gaf haar cadeaus en trakteerde haar op etentjes en weekendjes weg. Natasja hoefde nooit iets te betalen en ook nu geeft Bas haar regelmatig cadeautjes.

Het valt hem echter op dat ze hem nooit meer bedankt als hij haar iets geeft of als hij haar ergens mee helpt. Omdat Natasja geen werk heeft, moeten alle uitgaven zoals het huishouden en de huur van Bas zijn inkomen worden betaald. Er moet zoveel worden betaald dat ze in de schulden komen. Volgens Natasja doet Bas te weinig in het huishouden. Ze vindt dat hij te veel drinkt. Als Bas op een dag dronken thuis komt, is ze zó kwaad op hem dat hij niet bij haar in bed mag slapen. De volgende dag verbiedt ze Bas om ’s avonds het huis uit te gaan. Dat doet ze wel vaker de laatste tijd. Hierna volgt meestal een flinke ruzie.

Bas zoekt troost 
Bas voelt zich somber en zoekt steeds vaker uitvluchten om ’s avonds weg te gaan. Hij verzint allerlei redenen voor zijn afwezigheid. Bijvoorbeeld langer doorwerken voor zijn baas of even een vriend helpen. Maar altijd belandt hij in de plaatselijke kroeg. De drank helpt hem zijn problemen even te vergeten. Hij begint steeds meer te drinken en merkt na een tijdje dat hij niet meer zonder kan. Natasja is steeds vaker boos op hem. Op een avond gooit ze in haar woede zelfs een vaas kapot. Op dat moment barst bij Bas de bom. Hij geeft Natasja een klap in haar gezicht. Natasja valt en Bas geeft haar nog een trap in haar buik. Natasja moet naar het ziekenhuis en doet aangifte van mishandeling.

In behandeling
De politie komt Bas thuis ophalen. Justitie verwijst hem door naar GGZ Drenthe voor zijn alcoholverslaving en zijn agressie. Bas gaat tijdelijk alleen wonen en komt in behandeling bij de forensische polikliniek. In het begin schaamt hij zich erg voor wat er is gebeurd en voelt hij zich een slechte echtgenoot. Bas volgt een alcoholcursus waarin wordt besproken wat drank zoal met je kan doen. Ook doet hij mee aan een aantal groepsgesprekken over agressie. Hij herkent veel in de ervaringsverhalen van de andere mannen en hij vindt het fijn om zíjn verhaal te kunnen vertellen. De mannen uit de groep geven hem bruikbare tips om met zijn agressie om te gaan. Het komt erop neer dat hij op een andere manier voor zichzelf moet opkomen. Natasja komt een paar keer op bezoek in de polikliniek. Ze vindt het fijn om Bas te zien. Ze is nog steeds boos op hem, maar ze mist hem wel. Ook Natasja heeft een paar gesprekken met een therapeut. De therapeut vertelt haar over de behandeling van Bas en luistert naar haar verhaal. Dat lucht haar erg op.

Hoe verder?
Samen met zijn behandelaar maakt Bas een signaleringsplan. Hierin staat wat hij het beste kan doen als hij merkt dat het weer de verkeerde kant op gaat. Ze spreken af dat hij dan zijn medicatie neemt en dat hij zijn goede vriend Wim opbelt. Ook probeert Bas met Natasja te praten als hij zich niet goed voelt. Dat gaat na een tijdje gelukkig steeds beter. Na een jaar lukt het Bas om van de drank af te blijven. Bas en Natasja wonen inmiddels weer samen. Als Bas zich boos voelt gaat hij een rondje hardlopen. Dankzij de gesprekken met de therapeut kunnen Bas en Natasja nu veel beter met elkaar praten en ze doen vaker leuke dingen met elkaar.  

De beschreven situaties zijn aan de werkelijkheid ontleend, de namen en persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. De afgebeelde personen zijn geen patiënten maar modellen.