Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Arjen heeft het gevoel dat het leven zinloos is. Hij denkt erover om een eind aan zijn leven te maken.

"Door de gesprekken bij GGZ Drenthe is de verstandhouding met mijn ouders verbeterd."

Arjen, 17 | Depressie

Arjen Zantens is zeventien jaar. Op de basisschool was hij de beste van zijn klas, altijd negens en tienen op zijn rapport. Ook in de eerste klassen van de middelbare school haalde hij moeiteloos goede cijfers. Zijn vader heeft grote verwachtingen van hem en schept vaak over hem op.  

Slechte cijfers en blowen
Sinds de derde klas van het vwo gaat het bergafwaarts. Arjen haalt steeds slechtere cijfers. De zevens werden zessen en dit jaar is het nog maar de vraag of hij overgaat naar de examenklas. Het komt hem niet meer aanwaaien en Arjen kan het niet opbrengen om lang aan zijn huiswerk te zitten. Zijn vader is erg teleurgesteld. Hij laat hem dat vooral merken door hem te ontwijken. Arjen voelt zich door zijn vader in de steek gelaten en begrijpt niet waarom hij hem zo laat zitten.

Dit gaat zo een tijd door. Thuis zit Arjen meestal alleen op zijn kamer. Hij heeft het gevoel dat zijn leven zinloos is en denkt erover om er een eind aan te maken. Tegelijkertijd is hij daar ook bang voor. Hij trekt veel op met een groepje klasgenoten die lak aan alles hebben.  Ze blowen bijna elke dag. Studeren is er al lang niet meer bij.

Zelfmoordplannen
Op een dag schrijft Arjen zijn zelfmoordplannen op. Hij laat het briefje op zijn bureau slingeren, waar zijn moeder het vindt. Die schrikt ontzettend. Samen met haar man praat ze met Arjen. Ook schakelt ze de huisarts in. Deze verwijst Arjen en zijn ouders naar Kinder- en Jeugdpsychiatrie van GGZ Drenthe.  

Er volgen gesprekken. Zowel met Arjen als met zijn ouders. Daarnaast zijn er gesprekken met het hele gezin. Tijdens deze gesprekken blijkt dat Arjen het gevoel heeft te falen nu hij geen briljante cijfers meer haalt. Ook komt naar voren dat hij boos is op zijn vader, omdat deze altijd zo gericht is op zijn prestaties. Arjens vader vertelt dat hij vroeger graag zelf had willen studeren, maar hier niet de gelegenheid voor had. Hij ziet in dat hij wel erg gericht is op de goede schoolresultaten en hoge cijfers van zijn zoon.

Hoe verder?
Met vallen en opstaan verbetert de verstandhouding tussen Arjen en zijn vader. Ze gaan af en toe samen leuke dingen ondernemen. Zo stelt zijn vader op een zondag voor om samen te gaan karten. Een uitnodiging die Arjen met beide handen aangrijpt. Na veel aandringen gaat Arjen minder blowen. Hij kan zich beter concentreren en krijgt weer plezier in het studeren. Het hoeven geen tienen meer te zijn, met een zeven is hij tevreden, en zijn vader ook. Geleidelijk aan verdwijnen zijn depressieve klachten. Wel heeft hij af en toe net als elke puber, sombere buien. Maar die zijn niet meer zo heftig. Arjen overweegt zeker niet meer om een einde aan zijn leven te maken.  

De beschreven situaties zijn aan de werkelijkheid ontleend, de namen en persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. De afgebeelde personen zijn geen patiënten maar modellen.