Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Peter is met honderd dingen tegelijk bezig. Werk, een druk sociaal leven. Totdat hij in de problemen komt.

"Omdat ik vaker stilsta bij wat ik aan het doen ben, heb ik nu veel minder last van geheugenproblemen."

Peter, 40 | Geheugenproblemen

“Ik ben altijd al een druk baasje geweest. In mijn hoofd was ik met honderd dingen tegelijk bezig. Ik verkoop kleding via internet. De zaken liepen goed, dus ik had het er erg druk mee. Daarnaast leidde ik ook nog een druk sociaal leven, deed ik mee aan darttoernooien en voetbalde ik. Totdat ik in de problemen kwam.

Omdat constant van alles vergat, gingen de zaken minder goed. Af en toe leek het wel alsof mijn hoofd een vergiet was. Daardoor werden bestellingen niet op tijd geleverd. Rekeningen raakten zoek. Autosleutels was ik kwijt. Een chaos was het. Op een dag vergat ik dat ik mijn vijf jaar oude dochter had meegenomen naar de supermarkt. Ik kwam erachter toen ik het tuinhek achter me dichtsloeg en mijn vrouw vroeg waar onze dochter was gebleven. Ik schrok ontzettend. Mijn vrouw was woedend. Op dat moment besefte ik dat het zo niet langer kon.

Geheugentesten
De volgende dag heb ik contact opgenomen met mijn huisarts. Omdat de huisarts vermoedde dat er misschien meer aan de hand was, verwees hij mij naar GGZ Drenthe. Ik kwam terecht bij een gespecialiseerd geheugenteam. Er werd een afspraak gemaakt voor een hele dag waarop ik meerdere onderzoeken zou krijgen. Het begon met een serie geheugentesten. Daarna kreeg ik een uitgebreid lichamelijk onderzoek en stelde de behandelaar me vragen over mijn levenssituatie. Tot slot volgde er een hersenscan.

De testen leverden geen bijzonderheden op. Op basis van het onderzoek werd dementie uitgesloten. Hier waren mijn vrouw en ik in ieder geval erg opgelucht over. De behandelaar zei dat mijn vergeetachtigheid hoogstwaarschijnlijk te maken had met hoeveel hooi ik op mijn vork nam. Hij raadde me aan het wat rustiger aan te doen en ook af en toe eens een avond thuis te blijven. Ook sprak ik af dat ik een cursus mindfulness ging doen.

Mindfulness
Mindfulness is erop gericht je aandacht te trainen. Dit doe je onder andere door middel van ademhalings- en concentratieoefeningen. Door de cursus word je bewuster van je denken. Je raakt minder verstrikt in je eigen gedachten.

In het begin was ik sceptisch. Ik ben hier veel te nuchter voor dacht ik. Maar het heeft me echt iets opgeleverd. Ik voel me rustiger en kan beter overzicht houden. Het is niet meer zo’n chaos in mijn hoofd. Op momenten dat ik door de bomen het bos niet meer zie, ga ik even een ommetje maken. Een stukje wandelen, mijn hoofd leegmaken. Niet meer direct reageren, maar juist even afstand nemen.

Mijn administratie heb ik samen met een goede kennis die boekhouder is, weer op orde gekregen. Ik heb een computerprogramma geïnstalleerd dat me er op tijd aan herinnert actie te ondernemen. Ook neem ik op doordeweekse dagen meer tijd voor mezelf. Het darten en het voetballen staan voorlopig even op een lager pitje. Omdat ik vaker stilsta bij wat ik doe, heb ik nu veel minder last van geheugenproblemen. Stap voor stap krijg ik weer grip op mijn leven.”

De beschreven situaties zijn aan de werkelijkheid ontleend, de namen en persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. De afgebeelde personen zijn geen cliënten maar modellen.