Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Cultureel antropoloog Simon Groen actief op wereldcongres in Rotterdam

donderdag 1 september 2022

In de psychiatrie is er te weinig aandacht voor het culturele perspectief. Dat is het thema van het zesde wereldcongres van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP), dat van 15 t/m 17 september in Rotterdam plaatsvindt. Simon Groen van De Evenaar is kernteamlid van de organisatie van dat congres. Te weinig aandacht voor het culturele perspectief in de psychiatrie kan leiden tot verkeerde diagnoses, ineffectieve behandelingen en medicatie die niet werkt.

Loop jij mee met Walk into the light?

vrijdag 19 augustus 2022

In samenwerking met de Stichting Suïcide Preventie Centrum organiseert collega Monique Lancee, psychiatrisch verpleegkundige op de HIC en aandachtsfunctionaris suïcidepreventie van GGZ Drenthe, op maandag 5 september ‘Walk into the light’. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen en hun nabestaanden en bij mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten.

Annelot in de Kliniek, een uniek inkijkje in de forensische psychiatrie

donderdag 21 juli 2022

Annelot is sociotherapeut op afdeling de Plecht van de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen. Mensen die door een psychotische kwetsbaarheid hun gedrag niet voldoende onder controle hebben, kunnen terecht op deze afdeling. Sinds één jaar deelt Annelot haar verhalen op sociale media. “Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen, omdat ik een eerlijk beeld wil geven van het werken binnen een forensisch psychiatrische kliniek.”

Branchevoorzitters: meer kruisbestuiving tussen de ggz en de gehandicaptenzorg nodig

dinsdag 19 juli 2022

Domeinoverstijgend samenwerken tussen de ggz en de gehandicaptenzorg kan en werkt. Dat concludeerden Ruth Peetoom en Boris van der Ham, voorzitters van resp. de Nederlandse ggz en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland tijdens een werkbezoek aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie in Assen, vorige week. Daarnaast onderstreepten zij het belang van het samen leren van gemeenschappelijk onderzoek.

Kenmerken en meerwaarde Optimaal Leven aanpak onderzocht

maandag 4 juli 2022

De manier waarop binnen Optimaal Leven domein overstijgend wordt samengewerkt draagt bij aan meer en sneller herstel en verbetering van kwaliteit van leven van cliënten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Want Optimaal Leven professionals kunnen door deze samenwerking ‘gewoon doen wat nodig is’. En dat is van meerwaarde voor de cliënt.