Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Cultureel antropoloog Simon Groen actief op wereldcongres in Rotterdam

donderdag 1 september 2022

In de psychiatrie is er te weinig aandacht voor het culturele perspectief. Dat is het thema van het zesde wereldcongres van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP), dat van 15 t/m 17 september in Rotterdam plaatsvindt. Simon Groen van De Evenaar is kernteamlid van de organisatie van dat congres. Te weinig aandacht voor het culturele perspectief in de psychiatrie kan leiden tot verkeerde diagnoses, ineffectieve behandelingen en medicatie die niet werkt.

Op het congres zal worden gesproken over thema’s die ook in Nederland actueel zijn, zoals de huidige hoge instroom van migranten, vaak uit oorlogsgebieden, die het voor alle behandelaren in de ggz noodzakelijk maakt zich te verdiepen in verschillende uitingen en belevingen van psychische nood. Als dat niet gebeurt, dan blijven mensen met de grootste zorgbehoefte in de kou staan. De conferentie zal ook speciale aandacht geven aan migranten uit conflictgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Oekraïne.

Meer aandacht voor cultuur in de ggz
“In de culturele psychiatrie ontwikkelen we van alles en de DSM-5 staat bol van de waarschuwingen om rekening te houden met cultuur, maar dat zien we nog te weinig terug in de ggz”, stelt Mario Braakman, president van het WACP-congres, psychiater en antropoloog. Dat is reden tot zorg, omdat de patiëntenpopulatie in de geestelijke gezondheidszorg steeds cultureel diverser wordt. Op het congres zullen ook de psychische gevolgen van oorlog en geweld, structureel racisme en culturele diversiteit in de ggz aan bod komen.
 
Over het WACP congres
Het thema van het congres is The cultural perspective in psychiatry: moving forward to meet the needs of a globalizing society. Het congres telt zo’n tweehonderd presentaties, symposia en workshops met deelnemers uit zo’n zestig landen. De organisatie is erin geslaagd dit wereldcongres naar Nederland te halen en is daar trots op. Voor dit voor Nederland unieke evenement komen internationale coryfeën uit de culturele psychiatrie naar Rotterdam, onder wie gerenommeerde psychiaters als Laurence Kirmayer uit Canada, Roberto Lewis-Fernández uit New York en Kamaldeep Bhui uit Londen.
 
Worksop en lezingen Simon Groen
Simon Groen, cultureel antropoloog bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie De Evenaar van GGZ Drenthe, verzorgt een preconference workshop over cultuur en diagnostiek en congreslezingen over culturele aspecten van traumatische rouw en de samenhang tussen trauma en culturele identiteit. Collega’s van de jeugdafdeling van De Evenaar geven een lezing over het gebruik van het culturele interview bij jeugd.

Meer weten?
Informatie over het congres is te vinden op www.wacp2022.org.

Loop jij mee met Walk into the light?

In samenwerking met de Stichting Suïcide Preventie Centrum organiseert collega Monique Lancee, psychiatrisch verpleegkundige op de HIC en aandachtsfunctionaris suïcidepreventie van GGZ Drenthe, op maandag 5 september ‘Walk into the light’. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen en hun nabestaanden en bij mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten.

Annelot in de Kliniek, een uniek inkijkje in de forensische psychiatrie

Annelot is sociotherapeut op afdeling de Plecht van de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen. Mensen die door een psychotische kwetsbaarheid hun gedrag niet voldoende onder controle hebben, kunnen terecht op deze afdeling. Sinds één jaar deelt Annelot haar verhalen op sociale media. “Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen, omdat ik een eerlijk beeld wil geven van het werken binnen een forensisch psychiatrische kliniek.”