Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Annelot in de Kliniek, een uniek inkijkje in de forensische psychiatrie

donderdag 21 juli 2022

Annelot is sociotherapeut op afdeling De Plecht van de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGZ Drenthe in Assen. Mensen die door een psychotische kwetsbaarheid hun gedrag niet voldoende onder controle hebben, kunnen terecht op deze afdeling. Sinds één jaar deelt Annelot haar verhalen op sociale media. “Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen, omdat ik een eerlijk beeld wil geven van het werken binnen een forensisch psychiatrische kliniek.” 

Tof werk
Annelot vertelt: “Ik vind mijn werk gewoon heel tof. Ik heb een leuk en deskundig team, fijne collega’s en geen dag is hetzelfde. Als ik na een vrij weekend weer in de kliniek kom, dan kan er ineens heel veel veranderd zijn. Het werk en de doelgroep zijn ontzettend divers, waarbij elke patiënt weer vraagt om een andere benadering.”

Verhalen delen op sociale media
Om mensen iets te vertellen over het ‘gesloten werkveld’ van de forensische psychiatrie is Annelot een jaar geleden begonnen met het delen van verhalen op sociale media. Nu, een jaar verder, blikt Annelot terug op het afgelopen jaar: “Ik vind het belangrijk om een realistisch beeld te geven over wat ons werk in de forensische psychiatrie inhoudt.”

Positieve reacties
Alles wat Annelot laat zien is geanonimiseerd. Het belichten van de forensische zorg resulteert in leuke en geïnteresseerde reacties. Het vormt een mooi tegenwicht tot de negatieve publiciteit die het werkveld regelmatig krijgt. “Niet iedereen is op de hoogte van de zorgende kant van ons werk en de behandeling van de patiënten. Juist die kant verdient meer aandacht en dat lukt aardig, zo blijkt uit diverse reacties. En dat is ook de kracht van sociale media!”

Annelot in de Kliniek is te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Branchevoorzitters: meer kruisbestuiving tussen de ggz en de gehandicaptenzorg nodig

Domeinoverstijgend samenwerken tussen de ggz en de gehandicaptenzorg kan en werkt. Dat concludeerden Ruth Peetoom en Boris van der Ham, voorzitters van resp. de Nederlandse ggz en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland tijdens een werkbezoek aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie in Assen, vorige week. Daarnaast onderstreepten zij het belang van het samen leren van gemeenschappelijk onderzoek.

Kenmerken en meerwaarde Optimaal Leven aanpak onderzocht

De manier waarop binnen Optimaal Leven domein overstijgend wordt samengewerkt draagt bij aan meer en sneller herstel en verbetering van kwaliteit van leven van cliënten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Want Optimaal Leven professionals kunnen door deze samenwerking ‘gewoon doen wat nodig is’. En dat is van meerwaarde voor de cliënt.