Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Branchevoorzitters: meer kruisbestuiving tussen de ggz en de gehandicaptenzorg nodig

dinsdag 19 juli 2022

Domeinoverstijgend samenwerken tussen de ggz en de gehandicaptenzorg kan en werkt. Dat concludeerden Ruth Peetoom en Boris van der Ham, voorzitters van resp. de Nederlandse ggz en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland tijdens een werkbezoek aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP*) in Assen, vorige week. Daarnaast onderstreepten zij het belang van het samen leren van gemeenschappelijk onderzoek. 

In het CVBP werken professionals vanuit de ggz en gehandicaptenzorg samen in de behandeling en ondersteuning van mensen met een combinatie van een verstandelijke beperking en ggz-problematiek. Zij bieden klinische crisiszorg, hebben klinische behandelgroepen en bieden ambulante begeleiding. Ook ondersteunen medewerkers van het CVBP professionals van bijvoorbeeld woongroepen in het bieden van passende hulp in de context van thuis.

Niet makkelijk, wel mogelijk
Met alle tekorten aan personeel is domeinoverstijgend samenwerken niet makkelijk, maar wel mogelijk. In gesprek met Peetoom en Van der Ham vertelden medewerkers dat daarvoor nodig is om:
 - Te blijven investeren in het begrijpen van elkaars taal en cultuur
- Te zorgen voor uitwisseling tussen medewerkers, zoals het elkaar kunnen consulteren en stage- of werkervaringsplekken organiseren
- Kennis van centraal niveau te brengen en borgen naar een ambulante setting of woonsetting.
- De financiële ruimte te hebben om het goede te doen
Ruimte maken

Er is lokaal en regionaal werk te doen, zien Peetoom en Van der Ham. Zij zien ook een opgave voor de de Nederlandse ggz en de VGN. Enerzijds in ruimte maken voor domeinoverstijgende samenwerking en anderzijds in het borgen van kennis, consultatie en scholing. Enkele aanbevelingen:

Domeinoverstijgende samenwerking
- Lobby voor overkoepelende prestaties. Deze zijn nodig om 'er op af' te gaan. Bijvoorbeeld een deel van het budget vrijgeven om makkelijk domeinoverstijgend in te kunnen zitten.
- Lobby voor ruimte voor de minderheid. Het gaat bij het bieden van de gecombineerde expertise misschien om 10% van de populatie die buiten de huidige regels valt. Juist daar is ruimte voor nodig om die domeinoverstijgende behandeling en ondersteuning vorm te kunnen geven

Het borgen van kennis, consultatie en scholing
- Stimuleer (gezamenlijk) onderzoek en gebruik de nieuwe inzichten
- Zorg voor het het aanbieden van kennis ‘over de andere sector’ In opleidingen
- Lobby voor het makkelijker onderling kunnen consulteren van professionals
- Stimuleer het meekijken met elkaars keuken.

* Het CVBP is een samenwerking tussen GGZ Drenthe, Vanboeijen, De Trans, de Baalderborg Groep en Cosis

Kenmerken en meerwaarde Optimaal Leven aanpak onderzocht

De manier waarop binnen Optimaal Leven domein overstijgend wordt samengewerkt draagt bij aan meer en sneller herstel en verbetering van kwaliteit van leven van cliënten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Want Optimaal Leven professionals kunnen door deze samenwerking ‘gewoon doen wat nodig is’. En dat is van meerwaarde voor de cliënt.

Nieuwe structuur cliëntmedezeggenschap GGZ Drenthe

De ondertekening van een nieuwe medezeggenschapsregeling bekrachtigt een andere wijze waarop de medezeggenschap van patiënten voortaan plaatsvindt. In plaats van één Cliëntenraad en lokale cliëntcommissies gaan we over op 11 lokale Cliëntenraden en één centrale Cliëntenraad.