Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Korte beschrijving

Het Traumacentrum biedt traumahulpverlening voor mannen en vrouwen die (al op jonge leeftijd) schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Iemand is bijvoorbeeld emotioneel, lichamelijk en/of seksueel mishandeld of langdurig verwaarloosd. Anderen hebben oorlogssituaties meegemaakt of werk waarin ze regelmatig heftige dingen meemaken. De gebeurtenissen zijn zo schokkend geweest dat iemand hier blijvend last van heeft.

Het Traumacentrum biedt individuele- en groepsbehandelingen aan zowel mannen als vrouwen. De groepsbehandelingen zijn verdeeld in groepen voor mannen, vrouwen, veteranen en geüniformeerden, dat wil zeggen (oud) politie-, ambulance- en brandweerpersoneel). Er is dagbehandeling en behandeling op de polikliniek. Dagbehandelingen zijn intensiever en vinden plaats in groepsverband, gecombineerd met individuele gesprekken.

De behandeling kan bestaan uit individuele therapie en/of groepstherapie. Vaktherapieën zoals beeldende therapie en psychomotorische therapie kunnen worden ingezet als woorden tekort schieten of in de weg staan.

De doelen van de behandeling zijn:

  • Tot rust brengen van de situatie.
  • Inzicht krijgen in – en beter om leren gaan met de klachten en problemen.
  • Indien mogelijk: verwerking van het trauma en een nieuw perspectief bieden op het leven.

Klachten die veel voorkomen zijn:

  • Spanningsklachten, angsten.
  • Depressie, schuld- en schaamtegevoelens.
  • Zich onbegrepen en miskend voelen.
  • Prikkelbaarheid, somberheid.
  • Nachtmerries en het steeds opnieuw herbeleven van de gebeurtenissen.
  • Slecht contact met vrienden en familie.
  • Isolement, relatieproblemen, problemen op het werk.

Hoe gaat het bij het Traumacentrum?

Nadat u door uw verwijzer bent aangemeld, ontvangt u een uitnodiging voor een eerste gesprek. Na een uitgebreide intake start u bij een aantal behandelingen in een introductiegroep. Deze groep komt gemiddeld een keer per week bijeen onder leiding van een verpleegkundige en vormt een voorbereiding op de behandeling. Hierin bespreken we hoe het is om in groepstherapie te zijn en hoe praktische zaken geregeld kunnen worden. Ook maken we een plan waarin uw doelen en wensen staan beschreven en wat u kunt doen op momenten dat het moeilijk wordt. Een behandeling duurt meestal een jaar. Het behandelteam bestaat uit mannen en vrouwen. De behandelingen vinden één of meerdere dagen per week plaats. Regelmatig voert u gesprekken met uw behandelaar over de voortgang.

Samenwerkingspartners

GGZ Drenthe werkt tijdens de traumabehandeling van veteranen nauw samen met de Basis en is ketenpartner van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Voor de behandeling van andere geuniformeerden werkt GGZ Drenthe samen met de Basis.

Een vraag stellen aan het Traumacentrum

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Aanmeld- en Informatiecentrum (0592) 74 14 14