Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Mensen die werken bij politie, brandweer of ambulancediensten hebben een verhoogde kans tijdens het werk blootgesteld te worden aan schokkende gebeurtenissen, zoals menselijk lijden, gezinsdrama’s, dreiging en (zinloos) geweld. Deze gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn voor anderen, maar ook voor henzelf. De ervaringen kunnen leiden tot psychische problemen die van invloed zijn op het werk en een grote wissel trekken op privé- en gezinsleven.

Doel van de behandeling

Bij traumahulpverlening gaat het om verminderen van uw klachten en hoe het weer rustiger kan worden. Daarna is er ruimte om inzicht te krijgen in de gevolgen van de beroepsgerelateerde klachten en trauma's op het dagelijks leven. Verder is er aandacht voor evenwicht tussen draagkracht en draaglast en beter functioneren in sociale situaties, op het gebied van werk, communicatie met officiële instanties en vrijetijdsbesteding. En we hebben het over contact met partner, kinderen en familieleden. Zo mogelijk werken we aan het verwerken van opgedane trauma’s.

Praktische zaken

De behandeling is individueel en in groepen. Bij een individuele behandeling heeft u regelmatig contact met een behandelaar. De behandeling bestaat uit ondersteunende, structurerende en verkennende gesprekken. Soms krijgt u daarnaast cognitieve gedragstherapie, EMDR, psychotherapie of vaktherapie. Behandeling in groepen biedt de mogelijkheid in een veilige en vertrouwde sfeer ervaringen uit te wisselen onder begeleiding van een behandelaar. De deelnemers zijn in de eerste plaats steun voor elkaar. Er worden manieren van omgaan met psychische problemen uitgewisseld, zodat de deelnemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Voor belangrijke naastbetrokkenen, zoals partners en familie, organiseren we regelmatig bijeenkomsten om hen te informeren over de behandeling.

Samenwerkingspartners

GGZ Drenthe werkt samen met de Basis en is ketenpartner van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV).

Folders

Uitgevoerd door

Traumacentrum

De beschrijving van traumahulp voor geüniformeerden geeft een algemeen beeld van de behandeling. 

Een vraag stellen aan het Traumacentrum

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Aanmeld- en Informatiecentrum (0592) 74 14 14