Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

3MDR is een behandeling voor mensen met posttraumatische stressklachten (PTSS) ontstaan tijdens de uitoefening van hun beroep. Bijvoorbeeld veteranen, politieagenten of ambulancemedewerkers. 3MDR is een combinatie van virtual reality, elementen uit EMDR, muziek en lopen op een loopband. 

Tijdens de hele behandelsessie loopt u op een loopband met rondom grote schermen. Aan het begin van de sessie ziet u een neutraal beeld en hoort u muziek die u terugbrengt naar de tijd van de ingrijpende gebeurtenissen. Op het scherm verschijnen zelfgekozen foto’s die u aan deze gebeurtenissen doen denken. De behandelaar staat naast u en stelt vragen over de foto's, uw herinneringen aan de traumatische gebeurtenissen en over wat het met u doet. De woorden waarmee u uw gevoelens beschrijft, verschijnen op het scherm en leest u hardop voor. Na elke foto volgt u een heen-en-weer bewegende bal op het scherm met een telkens een ander nummer, die u hardop uitspreekt. Aan het einde van de sessie ziet u een neutraal beeld en hoort u door uzelf gekozen muziek die u doet denken aan iets plezierigs en aan het hier-en-nu.

Wat levert het op?

3MDR wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht. Dat gebeurt bij patiënten met traumaklachten die nog geen traumabehandelingen, zoals EMDR, hebben afgerond. Met de nieuwe 3MDR therapie kunnen uw klachten mogelijk sneller verminderen.

Praktische zaken

3MDR is een nieuwe, intensieve behandeling en vindt plaats in het kader van wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met Centrum ’45. Daarbij wordt onderzocht of en in welke mate deze behandeling werkt. Deelnemers aan het onderzoek krijgen vooraf een intakegesprek en een psychologisch onderzoek. Daarna ontvangt u óf 3MDR óf gangbare traumabehandeling. Tijdens en na de behandeling krijgt u in totaal vier psychologische onderzoeken. Daarnaast vult u vanaf de start van uw therapie wekelijks een korte vragenlijst in. Een 3MDR behandeling duurt in totaal tien weken.

Meer informatie over 3MDR

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek? Laat het uw behandelaar weten. 

Folder

3MDR staat voor Multi-modular Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation. 

De beschrijving van 3MDR geeft een algemeen beeld van de behandeling. Vraag uw behandelaar voor meer informatie.

Uitgevoerd door

Traumacentrum

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.