Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Promotie Marion Verkade

dinsdag 27 september 2022

Marion Verkade is vorige week gepromoveerd aan de universiteit van Utrecht op een onderzoek over gewetensfunctioneren van delinquenten. Marion werkt als klinisch psycholoog en psychotherapeut in de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGZ Drenthe in Assen.

‘Wij zien mensen’ op de HIC: omgaan met suïcidaliteit

donderdag 22 september 2022

Als psychiatrisch verpleegkundige op de High & Intensive Care komt Monique Lancee regelmatig in aanraking met mensen die zich willen suïcideren. Monique vertelt hoe ze daarmee omgaat en hoe ze de visie van GGZ Drenthe Wij zien mensen in praktijk probeert te brengen. Dat doet ze door mensen écht te zien. Door een luisterend oor te bieden, door te laten weten dat ze er altijd voor hen is en zo ruimte probeert te maken voor hulp.

Hanneke Goldsteen (Gezinspsychiatrie) in panel Publieksacademie over uithuisplaatsingen

dinsdag 13 september 2022

‘Is Nederland kampioen uithuisplaatsen?’, is de titel van de publieksacademie Sociale Wetenschappen. Onder andere gaat het over de vraag of de veiligheid van het kind belangrijker is dan de hechting aan het eigen gezin. En hoe je dat kunt wegen als je niet weet waar een kind terecht komt. Of wanneer je ouders nog een kans geeft en wanneer niet meer. Sprekers zijn o.a. Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer. Hanneke Goldsteen, vaktherapeut bij Gezinspsychiatrie neemt deel aan het forumpanel. De livestream van deze Publieksacademie is nu terug te zien.

Eerste bewoners 12 Plus-woningen Actium-GGZ Drenthe in Assen-Oost

dinsdag 6 september 2022

Woningcorporatie Actium en GGZ Drenthe hebben een uniek woonzorgproject gestart op het terrein van GGZ Drenthe. Aan de Dennenweg heeft Actium twaalf nieuwbouwwoningen opgeleverd, die verhuurd worden aan cliënten van GGZ Drenthe. De woningen dienen als tussenstap naar terugkeer in de maatschappij. Deze week nemen de eerste zes cliënten hun intrek. Daarna gaan de volgende zes cliënten in fasen verhuizen. De nieuwe huurders ontvangen zorg van GGZ Drenthe gedurende het huurtraject van maximaal twee jaar.

Cultureel antropoloog Simon Groen actief op wereldcongres in Rotterdam

donderdag 1 september 2022

In de psychiatrie is er te weinig aandacht voor het culturele perspectief. Dat is het thema van het zesde wereldcongres van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP), dat van 15 t/m 17 september in Rotterdam plaatsvindt. Simon Groen van De Evenaar is kernteamlid van de organisatie van dat congres. Te weinig aandacht voor het culturele perspectief in de psychiatrie kan leiden tot verkeerde diagnoses, ineffectieve behandelingen en medicatie die niet werkt.