Basis GGZ
Dit is het
Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo lekker gaat. U zit niet lekker in uw vel of heeft het idee vast te lopen. Vaak komt u daar zelf wel weer uit. Maar als psychische klachten niet verdwijnen of groter worden, is het belangrijk hulp te zoeken en de problemen samen met een hulpverlener aan te pakken. In deze gevallen kan uw huisarts u verwijzen naar de Basis GGZ (BGGZ) van GGZ Drenthe. Dat zijn kortdurende behandelingen.
Uitgangspunten van de Basis GGZ van GGZ Drenthe
De BGGZ kan u helpen bij psychische klachten. Ons uitgangspunt is dat wij mensen zélf de regie willen laten houden en aan hun herstel willen laten werken. Wanneer u psychische klachten hebt en er op tijd bij bent, kunt u zelf veel doen om weer grip op uw leven te krijgen. Zo kunt u voorkomen dat problemen erger worden.
Met welke klachten kan ik bij de Basis GGZ terecht?
De Basis GGZ is voor mensen met lichte problemen en complexe problemen.
Lichte, enkelvoudige problemen
Het kan zijn dat u klachten heeft of uw omgeving merkt dat er iets met u aan de hand is. Wij adviseren om er niet te lang mee rond te blijven lopen, maar dit met uw huisarts te bespreken. Hierbij kunt u denken aan uiteenlopende klachten of problemen zoals:
- angst: sociale angst, paniek, fobie;
- depressie en somberheid;
- trauma, posttraumatische stress stoornis (PTSS);
- gedragsproblemen: ADHD, ADD en problemen met agressie;
- stoornissen zoals dwang.
Complexe problemen
Mensen die een behandeling in de Specialistische GGZ hebben gehad, krijgen vaak nazorg om het geleerde te herhalen en/of om terugval te voorkomen. Dit kan in de Basis GGZ (zorgpakket Chronisch). Hierbij kunt u denken aan klachten of problemen zoals:
- autisme, psychose, (chronische) PTSS;
- persoonlijkheidsproblemen, zoals borderline of narcisme.
Hoe ziet een behandeling in de Basis GGZ eruit?
In de behandeling van de BGGZ van GGZ Drenthe maken de hulpverleners gebruik van verschillende behandelmethoden. Het gaat dan om gesprekken, informatie geven over psychische problemen, oefeningen doen (eventueel op de computer) of therapie. Bijvoorbeeld:
- Cognitieve gedragstherapie;
- EMDR;
- Educatie over psychische problemen;
- Gesprekken met de psychiater;
- Groeps- of individuele trainingen;
- Lichttherapie;
- Medicatie;
- Online behandelingen.
Een behandeling bestaat uit ongeveer vijf tot tien contacten. Deze afspraken vinden veelal plaats op een van de poliklinieken van GGZ Drenthe.
Kenmerken van het behandelteam
Er zijn verschillende behandelaren bij de BGGZ van GGZ Drenthe. Samen vormen zij het behandelteam:
- Psychiater;
- GZ-Psycholoog, GZ-psycholoog in opleiding, basispsycholoog;
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundige;
- Verpleegkundig specialist, verpleegkundig specialist in opleiding.
Hoe werkt de Basis GGZ van GGZ Drenthe?
Om bij de BGGZ van GGZ Drenthe geholpen te worden is een verwijzing noodzakelijk. De (huis)arts of een behandelaar van GGZ Drenthe kan u verwijzen en aanmelden. Of u krijgt een verwijsbrief, daarmee kunt u zichzelf aanmelden. Daarna krijgt u van ons een uitnodiging voor een intakegesprek, per brief of telefonisch.
Wij verzoeken u bij uw eerste gesprek het volgende mee te nemen:
- een identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs);
- uw pasje van de zorgverzekeraar;
- een overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
Als u zich voor uw eerste afspraak meldt bij de BGGZ van GGZ Drenthe lopen we de aanmeldgegevens met u door, vragen we u een digitale vragenlijst in te vullen en controleren wij samen met u uw formulier persoonsgegevens.
Tijdens het eerste gesprek worden uw klachten, onder andere aan de hand van de ingevulde vragenlijst, besproken. Dit gesprek is bedoeld om samen te bepalen of de BGGZ van GGZ Drenthe de juiste hulp is voor uw problemen. Als dat het geval is, overlegt de behandelaar met u welke aanpak het beste bij u past. De behandelaar legt dit vast in een behandelplan, dat hij in een volgend gesprek met u bespreekt. In het behandelplan staat hoeveel gesprekken er zullen zijn. Daarnaast wordt beschreven of er in de behandeling - naast individuele gesprekken - gekozen wordt voor een groepsbehandeling of online behandeling.
Om tot een goed resultaat te komen is het van belang dat u een actieve bijdrage aan de behandeling levert. Als u langer in behandeling bent, meten we het verloop van de behandeling regelmatig met vragenlijsten (tussenevaluatie). Voor het verloop van de behandeling is het namelijk belangrijk na te gaan of u voldoende vooruit gaat. Met behulp van uw antwoorden op de vragen meten we de effectiviteit van de behandeling. Het invullen van een vragenlijst gebeurt meestal op een computer en kost gemiddeld tien minuten.
'Na behandeling bij GGZ Drenthe ben ik veel sterker geworden. Ik heb geleerd om alles een beetje te relativeren. Wat er ook gebeurt, het kan het einde van de wereld niet zijn.'
Francien haar verhaalHandige links
Contact met de Basis GGZ van GGZ Drenthe
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: