Uw rol als naaste
Familieleden en naasten spelen een belangrijke rol bij het herstel van iemand met psychische problemen. Uw kennis, ervaring en betrokkenheid zijn waardevol bij de behandeling. We gaan er daarom vanuit dat u een actieve bijdrage aan de behandeling van de patiënt wilt leveren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u als partner, kind of kinderen, vriend(in) of mantelzorger aanwezig bent bij de intake.
Wanneer u te maken krijgt met psychische problemen van een familielid, kan dat vragen, bezorgdheid en onzekerheid oproepen. U krijgt te maken met een persoon die verandert en soms moeilijk te bereiken of te begrijpen is. Vaak duurt het een tijdje voordat een diagnose gesteld is en de hulpverlening op gang komt. Maar ook na jaren kunt u nog steeds schrikken of bezorgd worden als u zich realiseert dat het (weer) mis gaat. GGZ Drenthe probeert familieleden en naasten zo goed mogelijk te informeren, te betrekken en te ondersteunen.
We bieden naasten ondersteuning in de vorm van:
- Familieondersteuning: een zorgmedewerker en een familie-ervaringsdeskundige van GGZ Drenthe gaan samen met u in gesprek om u en uw familieleden te ondersteunen in het omgaan met het psychische probleem van uw naaste. Ook kan het doel zijn uw naaste (beter) te ondersteunen in het herstelproces, beter contact tussen u en uw naaste, of betere samenwerking tussen u, uw naaste en de behandelaren. Familieondersteuning bestaat uit maximaal vijf gesprekken en vindt meestal bij u thuis plaats. Uw naaste mag bij de gesprekken aanwezig zijn. De behandelaar van uw naaste kan familieondersteuning aanvragen.
- Naastbetrokkenengesprek: met een verpleegkundige of maatschappelijk werker bespreekt u uw zorgen en vragen over uw naaste en diens psychische problemen. Ook als uw naaste geen toestemming geeft persoonlijke informatie met u te delen, kunnen wij van betekenis voor u zijn.
- Psycho-educatie: in bijeenkomsten voor naasten geven we uitleg over psychische ziekten en hoe u daar mee om kunt gaan
- Lotgenotencontact: tijdens lotgenotenbijeenkomsten wisselt u ervaringen en tips met elkaar uit.
U kunt ook (tegen betaling) de training Eerste Hulp bij Psychische Problemen volgen.
Download: folder voor familieleden en naasten van mensen met psychische problemen