Spring naar navigatie Spring naar inhoud

GGZ Drenthe heeft een Adviesraad Naasten die opkomt voor de belangen van familieleden en andere naastbetrokkenen van patiënten en potentiële patiënten. Naastbetrokkenen, zoals familieleden, weten als geen ander wat het betekent als een familielid of andere naaste in behandeling is voor psychische klachten.

Samenwerking patiënt, hulpverlener en naastbetrokkene

GGZ Drenthe vindt een goede samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en naastbetrokkene belangrijk. Naastbetrokkenen kennen de patiënt vaak als geen ander en weten wat het voor hem of haar betekent om in behandeling te zijn bij de geestelijke gezondheidszorg. Een naastbetrokkene maakt deel uit van de leefomgeving van de patiënt en vervult een belangrijke rol bij diens ondersteuning en herstel.

Het werk van de Adviesraad Naasten

De Adviesraad Naasten behartigt de gezamenlijke belangen van familie en andere naastbetrokkenen van patiënten van GGZ Drenthe. Dat gebeurt naar aanleiding van wat er op een afdeling, team en in de organisatie speelt. Er is ook aandacht voor en ondersteuning bij de intensieve mantelzorg voor iemand met psychische problemen, soms in combinatie met verslavingsproblemen.

Dit doet ze door te luisteren naar de signalen die familieleden en andere naastbetrokkenen afgeven als het gaat om de behandeling van hun familielid. Bijvoorbeeld als de familie of naaste onvoldoende bij de behandeling wordt betrokken. Of als zij niet weten bij wie ze aan moeten kloppen met vragen of problemen. Daarnaast geeft de raad ook gevraagd en ongevraagd advies aan directie en management en overlegt regelmatig met de directeur behandelzaken.

De Adviesraad Naasten zorgt ervoor dat gesignaleerde problemen besproken worden binnen GGZ Drenthe. Door vragen te stellen en aan te sturen op oplossingen. Bijvoorbeeld hoe er met informatievoorziening wordt omgegaan en wat de afdeling of organisatie daar beter of anders in kan doen. Er is een samenwerking met circuitmanagers, directie, cliëntenraad, ervaringsdeskundigen, de familievertrouwenspersoon, patiëntenvertrouwenspersoon en ervaringsdeskundigen.

Naastbetrokkenheid

  • geeft een stem aan familieleden en andere direct betrokkenen van patiënten;
  • komt op voor de collectieve belangen van familie en andere naastbetrokkenen;
  • geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de directie en managers van GGZ Drenthe;
  • wil de betrokkenheid van naasten stimuleren, hen wegwijs maken in het zorgaanbod van de organisatie en een luisterend oor bieden;
  • heeft een aantal leden met ervaring als naastbetrokkene. Alle leden hebben werkervaringen in zorgverlening;
  • vraagt ook aandacht voor en ondersteuning bij de intensieve mantelzorg voor de naaste met een psychische kwetsbaarheid.

Voor familie

Wanneer u voor het eerst te maken krijgt met psychische problemen van een familielid , kan dat vragen, angst en onzekerheid oproepen. U krijgt te maken met een persoon die verandert en soms moeilijk te bereiken of te begrijpen is. Vaak duurt het een tijdje voordat een diagnose gesteld is en de hulpverlening op gang komt. Maar ook na jaren kunt u nog steeds schrikken of bang worden als u zich realiseert dat het (weer) mis gaat. GGZ Drenthe probeert familieleden zo goed mogelijk te informeren, te betrekken en te ondersteunen. U kunt hiervoor terecht bij de familievertrouwenspersoon en de Adviesraad Naasten.

Meer over uw rol als naaste van iemand met psychische problemen

Contact

Bent of kent u een naastbetrokkene van een patiënt van GGZ Drenthe die actief wil meedenken en meepraten over de zorg en dienstverlening? Of wilt u kennismaken, heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de Adviesraad Naasten via het vragenformulier. Bellen kan ook met Aad de Wilde, onafhankelijk voorzitter Adviesraad Naasten, 06–13 01 74 19. 

Een vraag stellen aan de Adviesraad Naasten

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail.  Voor vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen met Aad de Wilde, onafhankelijk voorzitter Adviesraad Naasten,
via 06–13 01 74 19. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.