Janny heeft een groot deel van haar leven klaargestaan voor haar man die altijd al periodes had dat het niet zo goed met hem ging. Door gevoelens van somberheid, veel piekeren en slaapproblemen kwam een groot deel van de zorg voor hun kinderen en het huishouden op Janny’s schouders terecht. Ze is enig kind en haar ouders hebben zelf gezondheidsproblemen waardoor ze niet gemakkelijk kunnen bijspringen. Na zijn pensioen verergeren de psychische problemen van Janny’s man. Hij raakt depressief en moet uiteindelijk opgenomen worden.
Contact met de Adviesraad Naasten
Tijdens de opname komt Janny tot rust. Ze merkt hoeveel het zorgen voor haar man van haar gevergd heeft. Ze is erg moe en ziet er tegenop de zorg straks weer op zich te nemen zoals voorheen. Tegelijkertijd vindt ze het lastig om de zorg voor haar man aan iemand anders over te laten. Janny kent haar man immers als geen ander en weet precies hoe ze in bepaalde situaties met hem moet omgaan. Stel dat er toch iets gebeurt terwijl zij weg is? Op de afdeling waar haar man verblijft, praat Janny wel eens met de verpleegkundigen, maar alleen over haar man. Janny ziet een foldertje liggen van de Adviesraad Naasten en belt.
Hulp voor mantelzorgers
In het gesprek met de Adviesraad Naasten merkt Janny hoe fijn het is om háár verhaal te kunnen doen. Het gaat over de dingen die ze voor haar man doet en hoe ze dat volhoudt. Maar vooral: hoe Janny meer tijd voor zichzelf kan krijgen en waar ze hulp kan inroepen als het nodig is. In haar gemeente blijken informatieavonden te zijn voor familieleden van mensen met psychische problemen. Daar gaat ze naartoe. Het doet haar goed om te merken dat ze niet de enige is. Bovendien is het fijn om er eens een avond uit te zijn. Janny had altijd veel plezier op het zangkoor in haar dorp en besluit ook om zich daar weer aan te melden. Door haar eigen leven weer een beetje op te bouwen voelt ze zich sterker en kan ze de zorg voor haar man beter aan.
De beschreven situatie is aan de werkelijkheid ontleend.