Spring naar navigatie Spring naar inhoud

De zoon van Inge kampt jarenlang met een ernstige angststoornis en op een zondagavond staat de politie bij haar op de stoep. Geert is naar de Acute opname van GGZ Drenthe gebracht, nadat hij door de agenten in verwarde toestand op straat werd gevonden. Een schokkende gebeurtenis voor Inge. Tegelijkertijd geeft het haar rust. Want nu worden zijn problemen misschien goed onderzocht en bovendien zit hij voorlopig veilig en onder toezicht in de kliniek. Het is immers de gesloten opname, hebben de agenten haar verteld.

Vragen over opname in de kliniek

Na enkele dagen gaat bij Inge ’s nachts de telefoon. Het is een collega van haar werk in het ziekenhuis. Zoonlief is op haar werk verschenen en geeft aan hulp nodig te hebben. Inge schrikt; de kliniek ligt minstens twintig minuten lopen van het station en van daaruit is het nog zeker een halfuur met de trein naar het ziekenhuis. Ze wist uberhaupt niet dat haar zoon naar buiten mag. Bovendien vindt ze het raar dat hij midden in de nacht is weggelopen. Ze kunnen toch wel beter op hem letten? Als hij in de kliniek niet veilig is, waar dan wel? Ze stapt direct in de auto.

Advies van de Naastbetrokkenenraad

Nadat Inge haar zoon bij het ziekenhuis heeft opgepikt, brengt ze hem hoogstpersoonlijk terug naar de kliniek. Ze zal wel moeten, want op dit uur rijden er geen bussen of treinen meer. De verpleegkundige op de afdeling Acute opname legt Inge uit dat haar zoon vrijwillig is opgenomen en dat de verantwoordelijkheid daarom bij hem zelf ligt. Ja hallo, denkt ze, hij is nu júist opgenomen omdat dat niet meer ging. De volgende dag vindt ze op de website van GGZ Drenthe het adres van de Naastbetrokkenenraad en ze besluit hen te mailen. Ze volgt het advies van de raad op, contact te zoeken met de behandelaar van haar zoon en heeft een gesprek over vrijheden op de afdeling. Ook lucht ze haar hart en deelt haar zorgen over de verslaving van haar zoon. Het is niet de eerste keer dat de Naastbetrokkenenraad vragen over opnames krijgt. In de eerstvolgende vergadering met de directie wordt daarom besproken of er een informatievel voor naastbetrokkenen gemaakt kan worden.

De beschreven situatie is aan de werkelijkheid ontleend. 

Een vraag stellen aan de Naastbetrokkenenraad

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.