Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Naasten vervullen een belangrijke rol bij de ondersteuning en herstel van een patiënt. Om naasten beter en sneller te kunnen informeren en steun te bieden, maar ook mee te kunnen laten praten over het naastenbeleid, heeft de Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe een applicatie laten ontwikkelen om hierin te kunnen voorzien. Deze NaastenApp is de eerste app in Nederland die specifiek is ontworpen om steun te bieden aan naasten.

Over de NaastenApp

De NaastenApp GGZ Drenthe, ontwikkeld via het platform Socie, voorziet naasten op een gemakkelijke manier van informatie en biedt de mogelijkheid voor naasten om mee te praten over het naastenbeleid. Op die manier krijgt de Adviesraad Naasten behoeftes van naasten in kaart waarop het beleid aangepast kan worden en de belangen van naaste nog beter behartigd kunnen worden. Het doel van de app is het verbeteren van de betrokkenheid én het verstevigen van de positie van naasten als onderdeel van de zorgverlening binnen GGZ Drenthe.


Triadisch werken
De app is laagdrempelig en toegankelijk en is een concrete invulling van het triadisch werken binnen GGZ Drenthe. Binnen het principe triadisch werken staat overleg en afstemming tussen patiënt, naaste(n) en hulpverlener(s) centraal met als doel het herstel van de patiënt te ondersteunen.

Door deze samenwerking krijgt de informatie en inzichten van de naaste(n) een plaats en wordt er nagegaan welke ondersteuning de naaste(n) nodig heeft waarbij het hersteltraject van de patiënt gezamenlijk wordt geëvalueerd en bijgestuurd. Tevens voorziet de app in het vervullen van een signaalfunctie van naasten. Door middel van de app hoopt de Adviesraad Naasten dat de naasten zich gehoord en gesteund voelen en zo gepositioneerd worden dat ze een vanzelfsprekend onderdeel zijn én blijven van de behandeling van patiënten bij GGZ Drenthe. 

Pilot en lancering
De NaastenApp is ontwikkeld door de Adviesraad Naasten in samenwerking met Socie. Als onderdeel van de ontwikkeling van de app – na maanden van onderzoek en overleg met verschillende disciplines - heeft een pilot plaatsgevonden. Binnen deze pilot heeft een groep naasten de app uitvoerig getest en met input en feedback vanuit de testgroep is de app geoptimaliseerd. 

De lancering van de NaastenApp vond plaats op zondag 10 september 2023 tijdens het evenement Break the Stigma for Families op de wielerbaan in Assen. Break the Stigma for Families is een initiatief om de stigmatisering van gezinnen met psychische aandoeningen tegen te gaan. 

Adviesraad Naasten

De Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe komt op voor de belangen van naasten van patiënten en potentiële patiënten. Een naaste is een belangrijke partner in de behandeling van een patiënt en verdient een goede, stevige plek en ondersteuning. Een naaste maakt deel uit van de leefomgeving van de patiënt en vervult een belangrijke rol bij diens ondersteuning en herstel. De Adviesraad Naasten geeft een stem aan naasten, komt op voor hun collectieve belangen, wil de betrokkenheid van naasten stimuleren, hen wegwijs maken in het zorgaanbod van de organisatie en een luisterend oor bieden. Om naasten beter te kunnen informeren en ondersteunen en om zoveel mogelijk naasten mee te kunnen laten praten over het beleid rondom het betrekken van naasten, is gekozen voor de inzet van de NaastenApp als nieuw, digitaal platform. Bekijk hier meer informatie over de Adviesraad Naasten.

Meer informatie of direct downloaden? 

Ben jij naaste? Met de NaastenApp van GGZ Drenthe heb jij alle voor jou relevante informatie bij de hand: 

  • Algemene informatie waaronder folders 
  • Laagdrempelig contact
  • Meedenken over het naastenbeleid 
  • Steun voor jou als naaste
  • Cursussen en bijeenkomsten 

Een naaste kan zich onzeker of machteloos voelen. Ook kan een naaste veel vragen hebben, bijvoorbeeld hoe om te gaan met iemand met psychische problemen. De rol van een naaste kan een grote belasting zijn. Goede voorlichting en het aanleren van vaardigheden, bijvoorbeeld door middel van een training of cursus, kunnen het gemakkelijker maken om met de situatie om te gaan. De NaastenApp is ontwikkeld voor naasten van alle patiënten van GGZ Drenthe en voorziet in informatie en ondersteuning voor deze naasten. Wil je de app downloaden? Scan de QR-code met je telefoon of klik hieronder.

Als je de app hebt gedownload via de App Store of Google Play Store kom je in de app als Gastgebruiker. Om de volledige NaastenApp te kunnen bekijken klik je op Menu en vervolgens op Lid worden. Daarmee wordt een verzoek gestuurd naar de Adviesraad Naasten (de beheerders van de app). Zodra zij het verzoek goedkeuren heb je toegang tot de volledige app.

Heb je een vraag over toegang tot de app of een algemene vraag of suggestie voor de Adviesraad Naasten? Neem dan contact op via adviesraadnaasten@ggzdrenthe.nl. We staan je graag te woord!

Veelgestelde vragen

Voor wie is de NaastenApp van GGZ Drenthe?

De NaastenApp is voor naasten van alle patiënten van GGZ Drenthe. Naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen verschillende mensen zijn, denk aan partners, ouders, kinderen, broers, zussen en goede vrienden. 

Hoe kan ik de NaastenApp van GGZ Drenthe downloaden?

Je kunt de NaastenApp downloaden door het scannen van de QR-code of te klikken op deze link

Hoe kom ik in contact met de Adviesraad Naasten?

Via de NaastenApp kun je contact leggen met de Adviesraad Naasten, maar je kunt ook rechtstreeks contact opnemen via adviesraadnaasten@ggzdrenthe.nl

Kan ik via de NaastenApp inzage krijgen in het dossier van een familielid?  

Nee, een dossier is alleen in te zien door de patiënt en zijn behandelaar(s). Familie en naasten hebben geen inzage in het dossier, tenzij de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Dit geldt ook wanneer de patiënt is overleden. Gaat het over informatie met betrekking tot een erfelijke aandoening, dan kan met de behandelaar worden overlegd of inzage in (delen van) het dossier mogelijk is.  

Hoe kan ik zien of ik de laatste versie van de NaastenApp heb? Of dat er een update beschikbaar is? 

Zoek in de App Store of Google Play Store naar de app en klik deze aan. Als er een knop ‘Updaten’ beschikbaar is kun je de laatste versie downloaden. Is deze knop niet beschikbaar, dan is de app up-to-date. 

Ik ben mijn inloggegevens vergeten. Wat nu? 

Is je e-mailadres bekend? Je kunt op het inlogscherm kiezen voor ‘Wachtwoord vergeten’. Er wordt dan een link gestuurd naar je e-mailadres waarmee je je wachtwoord kan wijzigen. 

Hoe kan ik mijn wachtwoord wijzigen?

Binnen de NaastenApp maak je een eigen account aan. Om je wachtwoord te wijzigen klik je in de app rechtsonder op Menu. In het menu zie je bovenin je eigen naam, daar klik je op gevolgd door Mijn account > Wachtwoord wijzigen. 

Hoe zit het met de veiligheid van de app?

Als naaste kom je binnen de app in een veilige omgeving waarin je zelf kunt kiezen welke gegevens je deelt met anderen.

Ik heb een suggestie voor – of klacht over – de NaastenApp. Waar kan ik terecht? 

Binnen de app kun je je klacht of suggestie doorgeven via het menu > Ik wil iets kwijt. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de Adviesraad Naasten via adviesraadnaasten@ggzdrenthe.nl.