Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Naasten vervullen een belangrijke rol bij de ondersteuning en herstel van een patiënt. Ze kunnen daarin te maken krijgen met iemand met suïcidale gedachten. Als jouw partner, broer of zus, kind of ouder te maken krijgt met suïcidaliteit gebeurt er veel, maar ook in het leven van jou als naaste. Veel naasten vinden het lastig om te gaan met iemand met zelfmoordgedachten en weten niet goed hoe zij hen kunnen helpen of ondersteunen. De Commissie Suïcidepreventie en de Adviesraad Naasten staan klaar voor naasten en bieden informatie en steun.

Cursus Suïcidepreventie & Naasten

De Commissie Suïcidepreventie van GGZ Drenthe organiseert in samenwerking met de Adviesraad Naasten de cursus Suïcidepreventie & Naasten verspreid over twee avonden waarin naasten informatie krijgen over suïcidaliteit, preventie, behandeling en is er de mogelijkheid tot vragen stellen aan behandelaren en het uitwisselen van tips en ervaringen met andere naasten. De cursus is ontwikkeld door GGZ Rivierduinen en speciaal voor naasten met als doel naasten zo goed mogelijk informeren, betrekken en ondersteunen. Tijdens de cursusavonden wordt onder andere stilgestaan bij de volgende vragen:

  • Hoe houd je contact met iemand die zich voor zijn of haar omgeving afsluit?
  • Hoe begin je een gesprek als je zorgen hebt?
  • Wat doe je met het 'niet pluis' gevoel?
  • Hoe ontstaan suïcidale gedachten en hoe ziet een behandeling eruit?
  • Wat kun je doen als er dringend hulp nodig is?

De cursus vindt verdeeld over twee dinsdagavonden plaats in gebouw De Vosseberg op het ggz-terrein in Assen aan de Dennenweg 9 van 18.30 uur tot 20.30 uur. Heb je vragen of wil je aanmelden voor deze cursus? Stuur dan een mail naar suicidepreventienaasten@ggzdrenthe.nl. In 2024 wordt de cursus op de volgende momenten aangeboden:

  • 14 en 21 mei
  • 9 en 16 juli
  • 17 en 24 september
  • 12 en 19 november

Adviesraad Naasten

GGZ Drenthe heeft een Adviesraad Naasten die opkomt voor de belangen van familieleden en andere naastbetrokkenen van patiënten en potentiële patiënten. GGZ Drenthe vindt een goede samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en naastbetrokkene belangrijk. Naastbetrokkenen kennen de patiënt vaak als geen ander en weten wat het voor hem of haar betekent om in behandeling te zijn bij de geestelijke gezondheidszorg. Een naastbetrokkene maakt deel uit van de leefomgeving van de patiënt en vervult een belangrijke rol bij diens ondersteuning en herstel. Lees hier meer over de Adviesraad Naasten.


NaastenApp
Om naasten beter en sneller te kunnen informeren en steun te bieden, maar ook mee te kunnen laten praten over het naastenbeleid, heeft de Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe een applicatie laten ontwikkelen om hierin te kunnen voorzien. Het doel van de app is het verbeteren van de betrokkenheid én het verstevigen van de positie van naasten als onderdeel van de zorgverlening binnen GGZ Drenthe. Lees hier meer informatie over de NaastenApp.

Wil je in contact komen met de Adviesraad Naasten? Neem dan contact op via adviesraadnaasten@ggzdrenthe.nl. Ze staan je graag te woord.

Direct hulp nodig?

  • Bel de behandelaar, huisarts of de huisartsenpost
  • Geen contact? Bel dan gratis 0800 0113 (dag en nacht bereikbaar) of 112
  • Neem contact op met de Crisisdienst van GGZ Drenthe

Als naastbestrokkene van een patiënt van GGZ Drenthe kunt u contact opnemen met de behandelaar of (buiten kantoortijden) met de triageverpleegkundige van de Crisisdienst als u vragen of zorgen heeft over uw naaste. Bel het algemene telefoonnnummer van GGZ Drenthe (0592) 33 48 00.

Patiëntinformatie A-Z

Een vraag stellen (voor verwijzers)

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.