Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Soms kunnen psychische problemen zo erg zijn dat de gewone dagelijkse dingen niet meer lukken. Ook je naasten weten dan niet meer hoe ze je kunnen helpen. Het kan ook zijn dat een andere behandeling, bijvoorbeeld op de polikliniek, niet genoeg helpt. Dat noemen we een crisis. Hulp bij crisis kan thuis of in de kliniek. 

Verplichte zorg

Als je door psychische problemen een gevaar bent voor jezelf of voor anderen, dan kun je verplichte zorg krijgen. Bijvoorbeeld bij ernstige verwardheid, zelfmoordgedachten of een psychose. In de Wet verplichte ggz en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) staan regels voor verplichte zorg om de patiënt te beschermen. 

Crisishulp thuis

Met psychiatrische crisisbehandeling thuis (IHT) proberen we opname in een psychiatrische kliniek te voorkomen. Met crisishulp thuis kun je makkelijker contact houden met naasten en dingen blijven doen die belangrijk voor jou zijn. 

Opname in de kliniek

Als het thuis niet meer gaat, kun je worden opgenomen bij GGZ Drenthe. Dan ben je tijdelijk dag en nacht in een kliniek van GGZ Drenthe. Samen met de behandelaar bespreek je hoe jouw behandeling precies gaat. Bijvoorbeeld of je in de kliniek moet blijven, of dat je overdag of in het weekend ergens naartoe kunt gaan. Een opname is een heftige gebeurtenis. We doen er alles aan om deze zo kort mogelijk te laten duren. 

Bij een opname krijg je een eigen kamer met bed. Daarnaast is er vaak een huiskamer die je met andere patiënten moet delen. Bijvoorbeeld om samen te eten of televisie kijken. Verder gelden er huisregels. Hoe een opname precies gaat, hoor je bij de start op de afdeling. Met jouw toestemming betrekken we ook je naasten bij de behandeling. Zo kunnen ze jou beter helpen als je weer thuis bent. Ze mogen natuurlijk ook op bezoek komen. 

In de klinieken van GGZ Drenthe is er een vaste dagindeling. Door regelmatig te leven voelen veel mensen zich beter. Zo kan het dagelijks leven weer rustig en overzichtelijk worden. En kun je leren beter om te gaan met psychische problemen. 

Op een gesloten afdeling is 24 uur per dag de aandacht en bescherming die je op dat moment nodig hebt. Na een opname krijg je meestal een volgende behandeling bij een polikliniek van GGZ Drenthe of ergens anders. 

Over de behandeling

Aan het begin van de behandeling onderzoeken we samen wat er aan de hand is. En welke risico's er zijn. Daarna maken we een behandelplan. Daarin staat welke therapieën je krijgt. Bijvoorbeeld persoonlijke en/of groepsgesprekken, medicijnen en activiteiten. We maken een plan om problemen in de toekomst te voorkomen. We hebben ook aandacht voor je lichamelijke gezondheid. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.