Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenaandoeningen. Bij dementie raken de verbindingen tussen hersengebieden aangetast. Hierdoor werken de hersenen minder goed, met als gevolg dat iemand verzwakt.

Dementie kan optreden als iemand ouder wordt, bij overmatig alcoholgebruik, hersenletsel, een (niet altijd aantoonbare) beschadiging van hersenweefsel, een langdurige psychische of lichamelijke ziekte.

Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn: een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B1 (bijvoorbeeld door alcoholmisbruik), infectieziekten, ernstige ziekten als reuma en kanker en een niet goed werkende schildklier. Ook langdurige stress, een depressie en bijwerkingen van medicijnen kunnen leiden tot dementie.

Kenmerken van dementie

  • Problemen met praten of heel zachtjes praten
  • Moeilijk op bepaalde namen komen
  • Eenvoudige handelingen zoals thee zetten, lukt niet meer
  • Moeite met het herkennen van personen en plaatsen
  • Moeite met plannen
  • Overzicht kwijtraken

Ervaring

Ik merkte aan mijn vader dat zijn geheugen slechter werd omdat hij dingen begon te herhalen.

Dick zijn verhaal

Henrike raakt op een dag de weg kwijt. Maar met steun van haar man kan zij nog heel veel dingen wél doen.  

Henrike haar verhaal

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.