Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenaandoeningen, zoals Alzheimer, Vasculaire dementie en Lewy body dementie. Bij dementie raken de verbindingen tussen hersengebieden aangetast. Hierdoor werken de hersenen minder goed, met als gevolg dat iemand verzwakt. Delier en Korsakov lijken op dementie. 

Dementie kan optreden als iemand ouder wordt, bij overmatig alcoholgebruik, hersenletsel, een (niet altijd aantoonbare) beschadiging van hersenweefsel, een langdurige psychische of lichamelijke ziekte. 

Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn: een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B1 (bijvoorbeeld door alcoholmisbruik), infectieziekten, ernstige ziekten als reuma en kanker en een niet goed werkende schildklier. Ook langdurige stress, een depressie en bijwerkingen van medicijnen kunnen leiden tot dementie.

Kenmerken van dementie

  • Problemen met praten of heel zachtjes praten
  • Moeilijk op bepaalde namen komen
  • Eenvoudige handelingen zoals thee zetten, lukt niet meer
  • Moeite met het herkennen van personen en plaatsen
  • Moeite met plannen
  • Overzicht kwijtraken

Ervaring

Ik merkte aan mijn vader dat zijn geheugen slechter werd omdat hij dingen begon te herhalen.

Dick zijn verhaal

Henrike raakt op een dag de weg kwijt. Maar met steun van haar man kan zij nog heel veel dingen wél doen.  

Henrike haar verhaal

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.