Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Vaktherapie wordt door GGZ Drenthe ingezet bij veel soorten psychische problemen. Bij vaktherapie ligt de nadruk op dingen doen en ervaren. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld psychotherapie waarbij iemand vooral praat.

Bij vaktherapie  gaat iemand bijvoorbeeld tekenen, schilderen of kleien (beeldende therapie), muziek maken, toneelspelen of een gedicht  schrijven.  (Spel)oefeningen (psychomotorische therapie) kunnen ook ingezet worden tijdens een behandeling. Door dingen te doen en te maken, geeft diegene op een eigen manier uiting aan zijn/haar gevoel.  Zo wordt er geoefend met communiceren en contact maken.

De behandelaar kan door dingen te vragen of te benoemen en zichzelf (spelend) in te zetten, helpen om dingen helder te krijgen. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘wat voelt u’, ‘wat merkt u in uw lichaam’, ‘welke gedachten komen er op?’ Dit helpt om bepaalde emoties een plek te geven.

Wat levert het op

Door vaktherapie  leert u uiting te geven aan uw gevoel. Ook helpt het bij het verwerken van emoties en het verbeteren van sociale vaardigheden.

Praktische zaken

U hoeft niet goed te kunnen tekenen of muzikaal te zijn om toch baat te hebben bij deze vorm van therapie. Vaktherapie wordt vaak ingezet als onderdeel van een behandeling, naast bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Uw behandelaar overlegt samen met u over de duur en intensiteit van de behandeling.

De beschrijving van vaktherapie geeft een algemeen beeld van de behandeling. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.