Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Vaktherapie wordt door GGZ Drenthe ingezet bij veel soorten psychische problemen. Bij vaktherapie ligt de nadruk op dingen doen en ervaren. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld psychotherapie waarbij iemand vooral praat. Er zijn verschillende vormen van vaktherapie:

Beeldende therapie
Bij beeldende therapie wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen zoals verf, potlood, hout, steen en klei. Beeldende therapie biedt de mogelijkheid gevoelens te ervaren en tot uiting te brengen waardoor kwaliteiten, maar ook valkuilen zichtbaar, tastbaar en concreet gemaakt kunnen worden. 

Muziektherapie
Muziektherapie is een therapievorm die helpend kan zijn (weer) in contact te komen met uzelf en uw gevoelens. Muziek kan direct uw stemming beïnvloeden; het kan ontroeren, ontspannen, bewuster maken en letterlijk in beweging brengen. Door samen naar muziek te luisteren, muziek te maken of te zingen kan muziektherapie een gevoel van saamhorigheid geven en een laagdrempelige manier van communiceren mogelijk maken.

Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) is een therapievorm die beweging en lichaamservaring als uitgangspunt heeft. De psychomotorisch therapeut let in de behandeling op  lichaamstaal, lichamelijke spanningen, houding, manier van bewegen en ademhaling.  Door middel van allerlei (spel) oefeningen ontstaat bewustzijn van uw gedrag en gevoelens over uzelf en/of in relatie tot anderen en kunt u oefenen met nieuw gedrag waardoor bestaande klachten afnemen.

Activiteitentherapie

Bij activiteitentherapie worden verschillende activiteiten aangeboden, zoals tekenen, schilderen, handvaardigheid, koken en wandelen. Doordat u zich richt op het aanleren en oefenen van vaardigheden gericht op samenwerking en herstel, kan activiteitentherapie een welkome afleiding, en een aanvulling, op de behandeling zijn. Soms kunnen ondersteunende (groeps-)gesprekken aan de activiteitentherapie worden toegevoegd, bijvoorbeeld aan de hand van een spelsituatie.

Wat levert het op

U leert uiting te geven aan uw gevoel. De behandelaar kan door dingen te vragen of te benoemen helpen om dingen helder te krijgen. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘wat voelt u’, ‘wat merkt u in uw lichaam’, ‘welke gedachten komen er op?’. Dit kan nieuwe inzichten geven. Ook helpt het bij het verwerken van emoties en het verbeteren van sociale vaardigheden.

Praktische zaken

U hoeft niet creatief te zijn, goed te kunnen tekenen of muzikaal te zijn om toch baat te hebben bij deze vorm van therapie. Vaktherapie wordt vaak ingezet als onderdeel van een behandeling, naast bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Uw behandelaar overlegt samen met u over de duur en intensiteit van de behandeling. Het materiaal, de techniek of de opdracht worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.