Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Vaktherapie wordt door GGZ Drenthe ingezet bij veel soorten psychische problemen. Bij vaktherapie ligt de nadruk op doen en ervaren. U kunt al doende grip krijgen op uw problemen of leren er anders mee om te gaan. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld psychotherapie waarbij iemand vooral praat. Vaktherapie kan individueel of in een groep worden gegeven. 

Wat kan vaktherapie voor u betekenen?

Vaktherapie kan u op een ervaringsgerichte manier helpen met uw problemen. De behandelaar kijkt mee en stelt vragen die u helpen om gedachten en gevoelens helder te krijgen. Dit kan nieuwe inzichten geven. U kunt in een veilige omgeving oefenen met nieuwe vaardigheden.

Vaktherapie kan onder andere helpen bij:

  • Omgaan met emoties, angst, depressie, rouw en trauma;
  • Zelfbeeld verbeteren en zelfvertrouwen vergroten;
  • Leren omgaan met spanning, stress en tegenslagen, oefenen met nieuw gedrag;
  • Sociale vaardigheden: leren samenwerken, voor uzelf opkomen, accepteren en grenzen stellen;
  • Problemen met het denken, zoals verbeteren van de concentratie en doorzettingsvermogen, leren structuur aanbrengen en plannen, herkennen van negatieve en helpende gedachten.

Vormen van vaktherapie

Beeldende therapie
Bij beeldende therapie wordt gewerkt met verschillende materialen, gereedschappen en technieken zoals schilderen, tekenen, klei, steen en hout. Het werkstuk is concreet: u kunt het loslaten, wegleggen, ernaar terugkijken en ervaren hoe het is om het eens anders te doen. Zo kunt u het samen met de therapeut hebben over diepere gevoelens en hoe het in het dagelijks leven gaat.

Muziektherapie
In muziektherapie wordt gewerkt met melodie, ritme, harmonie en tekst. Dat kan zowel door zelf muziek te maken als door luisteren naar muziek. Deze therapie kan helpen (weer) in contact te komen met uzelf en uw gevoelens. Muziektherapie kan onder andere sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren, het uiten van emoties makkelijker maken en motoriek, taal of spraak verbeteren.

Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) is een therapie die lichaamsbeweging als uitgangspunt heeft. Door sport, spel of oefeningen komt u letterlijk in beweging of kunt u juist stilstaan bij uw ervaringen. Zo wordt u bewust van lichamelijke spanningen, houding, gevoelens en gedrag. En kunt u oefenen met nieuw gedrag waardoor klachten afnemen. Ook running therapie behoort tot de mogelijkheden.

Activiteitentherapie
Bij activiteitentherapie worden verschillende activiteiten aangeboden, zoals tekenen, schilderen, handvaardigheid, koken en wandelen. Doordat u zich richt op het aanleren en oefenen van vaardigheden gericht op samenwerking en herstel, kan activiteitentherapie een welkome afleiding, en een aanvulling op de behandeling zijn. 

Voor wie is vaktherapie?

Iedereen kan meedoen aan vaktherapie. U hoeft niet sportief, creatief of muzikaal te zijn. Het gaat om het doen en ervaren. Het materiaal, de techniek of de opdracht worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. Vaktherapie wordt vaak naast een andere behandeling gegeven, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Dat gebeurt in overleg met uw behandelaar. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.