Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Subsidie promotieonderzoek Cecil Prins naar veerkracht in gezinnen bij psychische aandoeningen

donderdag 30 april 2020

Het Zorgondersteuningsfonds heeft financiële ondersteuning toegekend aan het promotieonderzoek van gezinspsychiater Cecil Prins-Aardema, getiteld Veerkrachtige families: herstelbevorderende factoren in gezinnen van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA). De subsidie geldt vanaf 1 juli voor de komende vijf jaar.

“De programmacommissie vindt dit een interessant onderzoek, met een relevante vraagstelling ingebed in een goede aanvraag en omringd door een competent team. De commissie waardeert de openheid van de onderzoeker over de eigen ervaringen,” vermeldt het Zorgondersteuningsfonds in de toekenningsbrief. Het onderzoek van Prins-Aardema is opgezet binnen de onderzoekslijn Langdurige Zorg van GGZ Drenthe en vindt plaats in samenwerking met de faculteit Medische Wetenschappen van het UMCG/RUG. Eén van de speerpunten binnen deze onderzoeklijn is stigmabestrijding.

“Ik ben ontzettend blij met deze toekenning,” aldus Prins-Aardema. Vanaf 1 juli kan ik aan dit onderzoek beginnen, ik zie ernaar uit!” Het begeleidingsteam van Prins-Aardema bestaat uit prof.dr. Marieke Pijnenborg (GGZ Drenthe/RUG), prof.dr. Debbie Jaarsma (UMCG/RUG), dr. Esther Sportel (GGZ Drenthe) en prof.dr. Andrés Martin (Child Study Center, Yale School of Medicine, USA).

Over Cecil Prins-Aardema
Gezinspsychiater Cecil Prins is werkzaam als manager behandelzaken bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie. De afdeling Gezinspsychiatrie onderzoekt en behandelt gezinnen, waarbij sprake is van meerdere problemen op diverse leefgebieden, of bij meerdere gezinsleden. Die problemen zijn zo ernstig, dat het functioneren van het gezin hierdoor beperkt is en de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind of de kinderne hierdoor wordt bedreigd. Cecil is initiator van Break the Stigma for Families en publiceert en spreekt regelmatig over psychische problemen en ouderschap, vooroordelen en (zelf)stigma in de psychiatrie, intergenerationele overdracht van psychiatrische problematiek en ouderschap en kindermishandeling.


Meer weten?
Kijk op www.gezinspsychiatrie.nl en https://ggzdrenthe.nl/breakthestigma
Cecil Prins-Aardema over persoonlijke ervaringen: “We bemerkten al snel dat het stigma ook in onszelf zat”

Koninklijke Onderscheiding voor oud-collega Cees Vermeeren

Wij feliciteren onze oud-collega Cees Vermeeren vanwege zijn Koninklijke Onderscheiding. Cees is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

GGZ Drenthe klaar voor Corona patiënten en treft voorbereidingen voor na lock-down

De afgelopen weken heeft GGZ Drenthe diverse maatregelen getroffen om psychiatrische patiënten met Corona te kunnen behandelen. In de klinieken zijn quarantainekamers ingericht. Ook zijn er twee aparte Corona-units gereedgemaakt. Intussen treffen we voorbereidingen voor de situatie na de ‘intelligente lock-down’ en is een begin gemaakt met het in praktijk brengen daarvan. Ambulante zorg vindt plaats via beeldbellen én face to face contact. Op de poliklinieken zijn ‘veilige kamers’ waarin patiënten kunnen worden gezien. Er vinden weer face to face intakes en behandelingen plaats.