Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Samen op de fiets stigma doorbreken

Psychische aandoeningen komen veel voor en zijn écht. Het zijn aandoeningen die ons allemaal kunnen overkomen. Gelukkig zijn er goede en effectieve behandelingen beschikbaar. Toch durven veel kinderen, gezinnen en hun naasten niet open te zijn over de psychische aandoeningen waar zij door worden geraakt. Ze schamen zich, voelen zich schuldig of ze zijn bang voor de vooroordelen die anderen over hen zouden kunnen hebben. Dat noemen we stigma. Door stigma durven kinderen, volwassenen en gezinnen niet de hulp te vragen die zij nodig hebben om goed en snel te kunnen herstellen. Voelen zich alleen of krijgen het gevoel niet mee te kunnen of mogen doen. 

Stigma belemmert herstel. Dat is waarom we stigma willen doorbreken! Dat doen we met de campagne Break the Stigma for Families door samen met families, naasten en anderen op de fiets te stappen. Het samen fietsen staat daarbij centraal. 

  • Fietsen is gezond voor lichaam en geest;
  • Fietsen verbindt mensen en families;
  • Fietsen geeft een gevoel van vrijheid en plezier. 

Wanneer je als gezin wordt getroffen door een psychische aandoening kan je dat allemaal heel goed gebruiken. 

Het fietsnetwerk

De actie “Break the Stigma for Families” wordt ondersteund door het fietsnetwerk. Drenthe is de fietsprovincie van Nederland en we hebben dan ook een heel sterk fietsnetwerk. Dat fietsnetwerk bestaat niet alleen uit fietspaden en -activiteiten, maar vooral ook uit heel veel vrijwilligers. Door hen kunnen onze gezinnen ervaren, dat zij niet alleen zijn en dat er anderen zijn die hen tot steun willen zijn. Omdat ons fietsnetwerk zo uitgebreid is, kunnen we heel veel gezinnen bereiken en kunnen we deze gezinnen ook in verbinding brengen met anderen in hun eigen buurt, dorp of stad.

"Break the Stigma for Families" binnen en buiten Drenthe

“Break the Stigma for Families” is een internationale campagne en werd in juli 2018 in samenwerking met het fietsnetwerk in Drenthe gelanceerd. De campagne werd vervolgens direct opgepakt door internationale samenwerkingspartners zoals de wereld fietsorganisatie UCI en de internationale organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie IACAPAP. In 2018 en 2019 zijn er “Break the Stigma for Families” fietstochten georganiseerd in de VS. In 2020 zullen Singapore en Zweden gaan volgen. 

“Break the Stigma for Families” is en blijft sterk geworteld in Drenthe. In 2019 zijn Drenthe en zijn 12 gemeenten verkozen tot “European Community of Sport 2019”. Dit geeft ons extra kansen om een mooi en breed portfolio van (fiets)activiteiten te ontwikkelen in Drenthe, waar andere regio’s en landen gebruik van kunnen gaan maken. 

In Drenthe is “Break the Stigma for Families” onderdeel van “Iedereen op Fietse”. “Iedereen op fietse” verbindt ons met het fietsnetwerk en anderen en ondersteunt ons bij de doorontwikkeling van ons portfolio. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.