Spring naar navigatie Spring naar inhoud

GGZ Drenthe klaar voor Corona patiënten en treft voorbereidingen voor na lock-down

donderdag 16 april 2020

De afgelopen weken heeft GGZ Drenthe diverse maatregelen getroffen om psychiatrische patiënten met Corona te kunnen behandelen. In de klinieken zijn quarantainekamers ingericht. Ook zijn er twee aparte Corona-units gereedgemaakt. Intussen treffen we voorbereidingen voor de situatie na de ‘intelligente lock-down’ en is een begin gemaakt met het in praktijk brengen daarvan. Ambulante zorg vindt plaats via beeldbellen én face to face contact. Op de poliklinieken zijn ‘veilige kamers’ waarin patiënten kunnen worden gezien. Er vinden weer face to face intakes en behandelingen plaats. 

Maatregelen voor Coronapatiënten
Psychiatrische patiënten die (vermoedelijk) met het Coronavirus zijn besmet, krijgen hulp in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. In de klinieken worden deze patiënten in quarantaine behandeld. Besmette ambulante patiënten worden in principe niet face to face gezien. Bij twijfel of pure noodzaak kunnen ambulante patiënten op de poliklinieken worden gezien in een ‘veilige kamer’. Dat zijn spreekkamers die voldoende ruimte bieden om 1,5 meter afstand te houden en die zijn voorzien van een doorzichtig scherm op de tafel. 

We volgen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Behandelaren treffen eerst beschermende maatregelen vóórdat zij een patiënt ontmoeten. Dat wil zeggen: van tevoren is er telefonisch contact om na te gaan of sprake is van een (mogelijke) besmetting met het Coronavirus bij de patiënt of diens huisgenoten. Als daar (vermoedelijk) sprake van is, gebruiken behandelaren een mondkapje, beschermingsbril, handschoenen en beschermende jas. De maatregelen worden ook toegepast bij huisbezoeken en in de acute psychiatrische zorg op de Spoedpoli en op locatie.

Corona-units
In twee klinieken (in Assen en Hoogeveen) zijn speciale Corona-units ingericht. In Hoogeveen kunnen ook Coronapatiënten behandeld worden die palliatieve zorg nodig hebben. Tot nu toe hebben we deze units nog niet hoeven gebruiken. GGZ Drenthe werkt nauw samen met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), onder andere in de afstemming over gebruik van de beschikbare ruimtes en over beschermingsmiddelen.

Geen besmettingen in de klinieken
Tot nu toe zijn er geen klinische patiënten die positief getest zijn op het Coronavirus. Wel is er de afgelopen weken een ambulante patiënt positief getest. De behandeling ging – op afstand - gewoon door. Ook een medewerker bleek besmet; de medewerker werkte al geruime tijd thuis en heeft geen patiënten of collega’s besmet.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen we niet uitsluiten dat er mogelijk toch nieuwe besmettingen zullen zijn bij patiënten en medewerkers.

Ambulante zorg: (beeld)bellen én face to face
De maatschappelijke veranderingen als gevolg van Corona hebben grote impact op psychiatrische patiënten. Zonder adequate behandeling verergeren hun problemen zienderogen, tot op het randje van een crisis. Het is daarom van groot belang dat de behandelingen zoveel mogelijk doorgaan. De afgelopen weken zijn veel ambulante patiënten behandeld via beveiligd (beeld)bellen en online therapie. In het begin was dat aan beide zijden even wennen en moesten aanloopproblemen worden opgelost. Intussen wordt deze wijze van behandelen grootschalig en naar tevredenheid toegepast. Ook groepsbehandelingen vinden plaats met behulp van beeldbellen.

Voor een aantal patiënten zijn (beeld)bellen en online therapie niet mogelijk of ontoereikend. Aanvankelijk was het contact met deze patiënten noodzakelijkerwijs beperkt. Intussen worden steeds meer patiënten voor wie face to face contact nodig is, gezien in een ‘veilige kamer’ op een polikliniek, met inachtneming van de beschermende maatregelen. Ook de intakes vinden vaker op een locatie van GGZ Drenthe plaats. Bij intakes zijn vaak aanvullende onderzoeken nodig, die niet op afstand via (beeld)bellen kunnen plaatsvinden.

Minder aanmeldingen
Het aantal aanmeldingen bij GGZ Drenthe is de laatste weken teruggelopen. Niet omdat er minder psychiatrische problemen zijn, maar omdat minder mensen zich tot hun huisarts wenden, die hen kan doorverwijzen naar GGZ Drenthe. Veel huisartsenpraktijken hebben bovendien hun spreekuren beperkt tot hoogst noodzakelijke hulpvragen.

Verwachte toename
We verwachten dat de druk op de zorg na de Coronacrisis flink zal toenemen vanwege uitgestelde verwijzingen én omdat de psychiatrische problematiek van een aantal patiënten de afgelopen weken is verergerd. Ook verwachten we meer nieuwe patiënten met ernstige psychische problemen als gevolg van de Coronamaatregelen, zoals thuisblijven in penibele omstandigheden en grote zorgen om naasten, financiën, werk, school of andere levensbehoeften. We hebben nu al een aanpak in voorbereiding hoe we met de nieuwe manier van werken de verwachte toename van de zorgvraag zo goed mogelijk kunnen opvangen.

GGZ-terreinen Assen en Beilen tijdelijk gesloten voor publiek

Voor patiënten in de klinieken van GGZ Drenthe, die momenteel niet naar buiten mogen en ook geen bezoek mogen ontvangen, is rondlopend publiek zoals mensen die hun hond uitlaten confronterend en frustrerend. Daarom heeft GGZ Drenthe besloten de terreinen in Assen en Beilen tijdelijk te sluiten voor publiek.

Zorg voor gezinnen met psychische en/of verslavingsproblematiek in coronatijden

Verplicht thuis is voor ieder gezin een uitdaging. Deze coronacrisis vraagt om heel veel extra aanpassingsvermogen van alle gezinnen. Er zijn nu drie werkkaarten beschikbaar met tips en handvatten hoe te handelen in deze coronatijd om professionals, patiënten, kinderen, ouders en naasten te ondersteunen.