Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Verpleegkundig leiderschap bij GGZ Drenthe

woensdag 3 mei 2023

'Samen maken we het behandeltraject compleet'  

Méér verpleegkundige deskundigheid bij beleid en veranderingen in de organisatie. Dat pleidooi komt van de projectgroep Verpleegkundig leiderschap bij GGZ Drenthe. Aan het woord zijn Saskia Mensink en Mandy Benjamins. Beiden zijn al lange tijd actief in de vakgroep Verpleegkunde van de organisatie. Dit nieuwe project vloeit daaruit voort en moet de positie en zeggenschap van verpleegkundigen en agogen binnen GGZ Drenthe vergroten en in de organisatie verankeren.   

Niets over ons zonder ons
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vijftigduizend euro subsidie aan GGZ Drenthe toegekend om dit te realiseren. Aanleiding voor het openen van die subsidiepot is de actie "Niets over ons zonder ons" van Bianca Buurman, voorzitter van de vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Daarin stelt zij dat de werkdruk moet worden verlaagd en de personeelstekorten verkleind, om zo tijd en ruimte vrij te maken voor professionele ontwikkeling en zeggenschap.

Verpleegkundig leiderschap
Voor het project wordt momenteel een projectleider geworven. Belangrijk, zegt ook directeur Erik Mulder van GGZ Drenthe: ‘Patiënten hebben tijdens hun behandeling veel contact met verpleegkundigen en agogen, soms méér dan met andere disciplines. Daarom is het ontzettend belangrijk dat deze groep collega's hun specifieke kennis en vak goed kennen en hun rol nemen in de behandeling van onze patiënten, in hun teams en in het geheel van de organisatie.’  

Op weg naar herstel
Saskia: ‘Verpleegkundigen hoeven niet bescheiden te zijn over wat zij in hun mars hebben. Na de diagnose begint de weg naar herstel en dan is het bij uitstek de rol van de verpleegkundige om iemand weer vooruit te helpen in het leven.’ Dat verpleegkundigen die rol durven pakken is niet vanzelfsprekend, maar wel nodig, aldus Mandy: ‘Samen maken we het behandeltraject compleet!’  

Foto: Saskia Mensink (links) en Mandy Benjamins 

Medewerkers GGZ Drenthe doneren eindejaarsgeschenk

Medewerkers van GGZ Drenthe hadden vorig jaar de mogelijkheid om de waarde van hun eindejaarsgeschenk te doneren aan Stichting Vrienden van GGZ Drenthe of de Voedselbanken in Drenthe. En dat hebben ze volop gedaan!

Transitie- en reorganisatie Daat-Drenthe in gang

Het uitvoeren van het transitie- en reorganisatieplan Daat-Drenthe is volop gaande. Deelnemers hebben een brief ontvangen over hoe het verder gaat op hun locatie van Daat-Drenthe en wat dit voor hen betekent. Medewerkers hebben een brief ontvangen, waarin staat welke status zij hebben per 1 april 2023. Vanaf mei gaat de nieuwe organisatie zich richten op herstelgerichte activiteiten.