Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Veel patiënten met verstandelijke beperking in de psychiatrie

woensdag 17 januari 2024

Veertig tot 67 procent van de volwassen patiënten in de geestelijke gezondheidszorg heeft vermoedelijk een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat blijkt uit het proefschrift A blind spot? van Jeanet Nieuwenhuis (psychiater bij VGGNet). Het komt het meest voor in intensieve behandelsettingen. Mensen met een vermoeden van een LVB krijgen vaker verplichte zorg en agressie incidenten komen vaker voor. Dat delen collega's van het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP). Door een onopgemerkte LVB kunnen problemen verergeren of kan een behandeling minder effectief zijn.  

Diagnostiek en behandeling bij een LVB 
Door de behandeling beter te laten aansluiten op de verstandelijke en sociaal-emotionele mogelijkheden van de patiënt, heeft een behandeling meer kans van slagen. Het kenniscentrum LVB schrijft hierover op hun website: soms kun je specifieke, voor mensen een LVB ontwikkelde, diagnostische instrumenten en behandelingen inzetten, maar die zijn er (nog) beperkt. Gelukkig kunnen reguliere diagnostische instrumenten en behandelingen (voor mensen zonder een LVB) ook bij mensen met een LVB ingezet worden. Want de kenmerken/symptomen van een stoornis zijn grotendeels gelijk aan die voor mensen zonder een LVB. Maar dan zijn wel aanpassingen nodig om in de diagnostiek en behandeling aan te sluiten op de LVB, zoals in de communicatie. 

Zorgstandaard psychische stoornis en verstandelijke beperking 
Op de website van het kenniscentrum vind je onder andere de zorgstandaard Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid (ZB) of lichte verstandelijke beperking (LVB)

Praktijkboek: slapeloosheid in de ggz

Op 13 oktober 2023 kwam het Praktijkboek: slapeloosheid in de ggz van collega Inge Ensing uit. Dit boek is bedoeld om behandelaren in de ggz te helpen bij het vaststellen en behandelen van slapeloosheid van cliénten.

Heeft uw zorgverzekeraar in 2024 een contract met GGZ Drenthe?

Heeft uw zorgverzekeraar in 2024 een contract met GGZ Drenthe? Dat is van belang als u nu zorg van ons krijgt, of volgend jaar verwacht te krijgen. Op onze website staat met welke verzekeraars we wel en (nog) niet een contract hebben in 2024.