Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Terugluisteren: oratie Prof.dr. Daniëlle Cath, ‘De GGZ en de innovatieparadox'

donderdag 14 april 2022

Op vrijdag 11 maart sprak Daniëlle Cath, psychiater en opleider psychiatrie bij GGZ Drenthe, haar oratie uit met als titel “De GGZ en de innovatieparadox” ter ere van haar benoeming tot bijzonder hoogleraar Zorginnovatie in Noord Nederland op het gebied van angst en stemming (begin 2021). Haar oratie is nu terug te beluisteren.

Danielle Cath is tevens voorzitter van het Noord-Nederlands netwerk angst en stemming. Ze zet zich in voor meer gezamenlijk klinisch onderzoek én het in praktijk brengen van de resultaten van het onderzoek met als doel betere kwaliteit van behandeling.

Precisiezorg
In haar oratie, die plaatsvond in de grote zaal van het Academiegebouw van de Rijks Universiteit Groningen, besprak Daniëlle Cath het belang van innoveren in de zorg en het beter gebruik maken van kennis uit goed wetenschappelijk onderzoek. Praten met patiënten en andere betrokkenen over wat een behandeling moet opleveren en wat gezien wordt als een verbetering is heel belangrijk, net zoals onderzoeken welke patiënten wel en niet baat hebben bij een verbetering. Verder is het noodzakelijk te blijven evalueren bij het in de praktijk brengen van een verbetering, om op basis van wetenschappelijke kennis te komen tot een individuele voorspelling in plaats van de gebruikelijke groepsvoorspellingen. Arts en patiënt kunnen bespreken welke behandeling effect had bij vergelijkbare patiënten. Met medeneming van wat de patiënt zelf wil kunnen zij vervolgens samen een keuze maken uit behandelmogelijkheden en zo komen tot ‘precisiezorg’.

Klik hier om de oratie van Prof. dr. Daniëlle Cath te beluisteren

Vijf jaar Spoedpoli: een bekend en gewaardeerd begrip

Alweer vijf jaar geleden is de Spoedpoli officieel in gebruik genomen. De Spoedpoli is voortgekomen uit een Drents initiatief voor een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. Sinds de start is de samenwerking tussen deelnemende partijen in de acute zorgketen geïntensiveerd en verbeterd. De Spoedpoli is een begrip geworden. Gemiddeld worden maandelijks 80 tot 90 mensen op de Spoedpoli gezien voor een psychiatrische beoordeling. De meeste mensen kunnen daarna weer naar huis, met een afspraak voor vervolgzorg.

Snel en laagdrempelig ggz-advies aan hulpverleners Oekraïne

Organisaties in Drenthe die betrokken zijn bij de hulp en opvang aan Oekraïners en andere getroffenen kunnen met ingang van 21 maart snel en laagdrempelig terecht bij GGZ Drenthe voor raad en advies over omgaan met psychisch leed. Bijvoorbeeld organisaties in de vluchtelingenopvang, docenten, zorgpersoneel of GGD-medewerkers. We betuigen hiermee onze steun aan Oekraïne en willen zo een concrete bijdrage leveren aan het omgaan met de gevolgen van de oorlog.