Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Vijf jaar Spoedpoli: een bekend en gewaardeerd begrip

dinsdag 29 maart 2022

Alweer vijf jaar geleden is de Spoedpoli officieel in gebruik genomen. De Spoedpoli is voortgekomen uit een Drents initiatief voor een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. Sinds de start is de samenwerking tussen deelnemende partijen in de acute zorgketen geïntensiveerd en verbeterd. De Spoedpoli is een begrip geworden. Gemiddeld worden maandelijks 80 tot 90 mensen op de Spoedpoli gezien voor een psychiatrische beoordeling. De meeste mensen kunnen daarna weer naar huis, met een afspraak voor vervolgzorg.

De Spoedpoli is voor mensen uit Drenthe die vanwege (een vermoeden van) acute psychiatrische problematiek binnen 24 uur hulp nodig hebben. Zij vormen een gevaar voor zichzelf of hun omgeving en/of zijn ernstig ontremd, verward of emotioneel ontregeld, waardoor anderen overlast kunnen ervaren en de politie inschakelen. Voorheen werden deze mensen naar een politiecel gebracht, waar zij door een (GGD-)arts werden gezien en zo nodig door de Crisisdienst GGZ Drenthe werden beoordeeld. Maar mensen met verward gedrag horen niet in een cel. De verwardheid en angst neemt daar alleen maar toe. Bovendien is de opvang van mensen met verward gedrag geen taak van de politie. Daarnaast is de Spoedpoli er ook om de huisarts en de SEH te ontlasten. Zij kunnen patiënten met psychiatrische problematiek die dringend gezien moeten worden aanmelden bij de Spoedpoli. 

Op de Spoedpoli 
De verpleegkundige van de Spoedpoli vangt mensen op die worden gebracht door de psycholance, politie of naasten, of die – in een enkel geval - op eigen gelegenheid komen. De verpleegkundige stelt gerust, zorgt ervoor dat iemand zich op zijn of haar gemak voelt, legt uit hoe procedures gaan, luistert en gaat in gesprek. Zo nodig kan iemand douchen en/of iets eten en drinken. Er volgt een beoordeling (door SPV/Verpleegkundig Specialist en eventueel de psychiater), waarna de psychiater besluit hoe het verder gaat.

IHT
Mensen blijven doorgaans één of enkele uren op de Spoedpoli. Afhankelijk van het toestandsbeeld gaat iemand vervolgens weer naar huis of naar familie of naasten, met een afspraak voor verdere ambulante behandeling door het IHT team (Intensive Home Treatment, oftewel intensieve crisisbehandeling thuis). Voor een aantal patiënten blijkt ambulante crisisbehandeling niet voldoende. Zij worden na het bezoek aan de Spoedpoli opgenomen op de High & Intensvie Care (de HIC, gehuisvest in hetzelfde gebouw).

Samenwerking
De Spoedpoli is een voorbeeld van domein overstijgende samenwerking tussen Drentse gemeenten, politie Noord-Nederland, GGZ Drenthe, UMCG Ambulancezorg, GGD Drenthe, Drentse huisartsen, (de SEH’s van) het WZA en Treant en VNN. Samen hebben zij afspraken gemaakt over opvang, vervoer, triage en beoordeling van mensen met verward gedrag. De psycholance, die later dit jaar ook vijf jaar bestaat, is onderdeel van deze samenwerking, evenals een meld- en triagepunt voor professionals.

Bekend begrip
De Spoedpoli is intussen een bekend en gewaardeerd begrip geworden bij huisartsen, politie en patiënten. De onderlinge samenwerking is sinds de start gegroeid, met regelmatig en goed onderling overleg. Ook het regelen en benutten van passende vervolgzorg gaat steeds beter, zowel binnen GGZ Drenthe als bij andere partijen. Patiënten stromen na de opvang op de Spoedpoli makkelijker door naar de juiste plek.

Snel en laagdrempelig ggz-advies aan hulpverleners Oekraïne

Organisaties in Drenthe die betrokken zijn bij de hulp en opvang aan Oekraïners en andere getroffenen kunnen met ingang van 21 maart snel en laagdrempelig terecht bij GGZ Drenthe voor raad en advies over omgaan met psychisch leed. Bijvoorbeeld organisaties in de vluchtelingenopvang, docenten, zorgpersoneel of GGD-medewerkers. We betuigen hiermee onze steun aan Oekraïne en willen zo een concrete bijdrage leveren aan het omgaan met de gevolgen van de oorlog.

RVS-advies: Grenzeloos samenwerken?

Domeinoverstijgend samenwerken in de zorg en ondersteuning krijgt veel lof, maar blijkt in de praktijk vaak weerbarstig. Tegenstrijdigheden tussen de verschillende stelsels werpen drempels op. Bijvoorbeeld omdat de financier niet de opbrengsten ontvangt. Met relatief kleine aanpassingen in de geldende afspraken kan een begin gemaakt worden om domein overstijgend samenwerken makkelijker te maken. Dat is één van de adviezen in het onderzoeksrapport “Grenzeloos Samenwerken?” van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS).