Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Cultuur betrekken in diagnose en behandeling helpt vluchtelingen met psychische problemen

maandag 2 december 2019

Psychische klachten van vluchtelingen moeten in de context worden geplaatst van hun persoonlijke verhaal. Dat leidt tot beter begrip, duidelijker zicht op de diagnose en betere vooruitzichten in de behandeling van trauma’s, betoogt cultureel antropoloog Simon Groen in zijn promotieonderzoek naar culturele identiteit en trauma bij vluchtelingen uit Afghanistan en Irak, waarop hij op woensdag 4 december gaat promoveren aan de Universiteit van Amsterdam.

Vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea, kampen vaak met psychische problemen, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornis of een depressie. Ze hebben ernstige slaapproblemen, nachtmerries, herbelevingen en trekken zich terug. Behandelaren kunnen vaak moeilijk zicht krijgen op de precieze problematiek van vluchtelingen, waardoor het lastig is een diagnose te stellen.

Culturele identiteit
Culturele identiteit is van groot belang in de diagnostiek en behandeling. Als rekening wordt gehouden met cultuur moet in meer dan de helft van de gevallen een diagnose worden bijgesteld, blijkt uit onderzoek. Toch is culturele identiteit nog weinig onderzocht. In zijn promotieonderzoek onderzocht Groen de rol van culturele identiteit bij psychische klachten bij getraumatiseerde vluchtelingen uit langdurige conflictgebieden zoals Afghanistan en Irak. 

Meer begrip, betere vooruitzichten
Groen toont aan dat niet alleen meegemaakte schokkende gebeurtenissen, maar ook problemen in een gastland als Nederland grote,  vaak nog duidelijker,  invloed hebben op psychische klachten. Normen en waarden blijken van groot belang bij de psychische problematiek bij deze patiënten. Een gesprek over persoonlijke, etnische en sociale aspecten van de culturele identiteit bracht duidelijkheid waar die eerst ontbrak en zorgde voor gedragsverandering bij de patiënt. Vergeleken met Afghanen en Irakezen die niet in behandeling waren bleken er duidelijke verschillen. Focus op de betekenis en culturele achtergrond van psychische klachten leidt tot meer begrip tussen patiënten en behandelaren en betere vooruitzichten in de behandeling van traumatische klachten, aldus Groen.

Over Simon Groen
Simon Groen is als onderzoeker verbonden aan het Amsterdam Institute for Social Science Research van de Universiteit van Amsterdam en als cultureel antropoloog werkzaam bij GGZ Drenthe De Evenaar,  Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord-Nederland. Op woensdag 4 december om 11 uur verdedigt hij aan de Universiteit van Amsterdam zijn proefschrift Cultural identity and trauma: Construction of meaning among Afghan and Iraqi refugees under treatment in Dutch mental health care.

Nieuw: training Eerste Hulp bij Psychische Problemen

Iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met mensen met psychische problemen kan nu bij GGZ Drenthe een training Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHPP) volgen. Bijvoorbeeld vrijwilligers, naasten, of mensen die in hulpverleningssituaties of op het werk contact hebben met mensen met psychische problemen.

Drie jaar cel en tbs - een waargebeurd verhaal van dader naar hulpverlener

Deze week verschijnt het boek "Drie jaar cel en tbs, van dader naar hulpverlener" van Jorge Chito en Marcella Kleine. Jorge heeft een leven met diepe dalen achter de rug, resulterend in een veroordeling tot drie jaar celstraf en tbs met voorwaarden. Hij weet zich na de behandeling uit het dal omhoog te knokken en een succesvolle, gediplomeerde ervaringswerker in de zorg te worden. In het boek vertelt Jorge zijn indrukwekkende verhaal.