Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Drie jaar cel en tbs - een waargebeurd verhaal van dader naar hulpverlener

woensdag 20 november 2019

Deze week verschijnt het boek "Drie jaar cel en tbs, van dader naar hulpverlener" van Jorge Chito en Marcella Kleine. Jorge heeft een leven met diepe dalen achter de rug, resulterend in een veroordeling tot drie jaar celstraf en tbs met voorwaarden. Hij weet zich na de behandeling uit het dal omhoog te knokken en een succesvolle, gediplomeerde ervaringswerker in de zorg te worden. In het boek vertelt Jorge zijn indrukwekkende verhaal.

Als hij als dertienjarige na een schooldag liftend naar huis gaat en bij een onbekende man in de auto stapt, kan hij niet vermoeden dat die gebeurtenis het verdere verloop van zijn leven zal bepalen. Zijn onhandelbare gedrag wordt van kwaad tot erger en hij belandt in de jeugdopvang en in gesloten internaten. Zodra Jorge achttien wordt, neemt hij zijn intrek in een daklozenpension in Rotterdam en begint een nieuw avontuur vol seks, drank en drugs. Als een stapavond met vrienden een dramatische afloop heeft, bereikt zijn leven een zwaar dieptepunt. Hij krijgt drie jaar celstraf en wordt daarna behandeld in de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGZ Drenthe. Na zijn ontslag volgt hij de opleiding tot ervaringsdeskundige in de zorg. Vanwege zijn verleden wordt hem echter geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verleend, waardoor zijn studie dreigde te stranden.

Groot voorbeeld
“Jorge en ik gingen toen beiden een uitdaging aan door toch door te zetten en via aanvullende voorwaarden en een aangepaste overeenkomst de stageplaats en de opleiding veilig te stellen,” vertelt directeur Petra de Rijke van GGZ Drenthe.”Jorge heeft deze uitdaging meer dan waar gemaakt door af te studeren en in dienst te komen bij GGZ Drenthe als ervaringswerker, waarmee hij grote waarde toevoegt in de behandelprocessen binnen de FPK. Regelmatig wordt Jorge door andere partijen uitgenodigd om over zijn leven en ervaringen te vertellen. Hij is daarmee ook een groot voorbeeld van hoe je je leven als ex-tbs’er een positieve wending kan geven en een waardevolle bijdrage kan leveren in de samenleving.”
 
Over de auteurs
Jorge Chito werd geboren in een sloppenwijk in Colombia, waar een politieagent hem moederziel alleen aantrof. Op driejarige leeftijd werd Jorge geadopteerd door een Nederlands gezin. Ondanks al hun liefde kon de adoptiefamilie de leegte in zijn gekwetste kinderziel niet vullen. Zelf kon Jorge de pijn alleen maar bestrijden met een intense boosheid op de wereld en met thrillseeking, waarbij hij niet op het rechte pad bleef. Maar de leegte bleef. Pas toen Jorge vanwege een ernstig delict veroordeeld werd tot drie jaar cel en tbs, keerde zijn leven dankzij de behandeling ten goede. Tegenwoordig is Jorge hbo-geschoold en werkzaam als ervaringsdeskundige hulpverlener in de Forensische Psychiatrische Kliniek, waar hij zelf behandeld werd.

Marcella Kleine-de Peuter werkt als patiëntvertrouwenspersoon voor mensen die met een tbs- of andere maatregel ter behandeling zijn opgenomen. Daarnaast schreef ze een aantal levensverhalen, psychologische thrillers en spannende romans, waaronder In het verborgene, Binnenwereld, Vilein, Souvenir, Schemergebied, Schijnvertoning en De Voltooiing.
 
Meer weten?
Het boek “Drie jaar cel en tbs, van dader naar hulpverlener” is te bestellen via de (online) boekwinkel of bij Uitgeverij RS via info@romadevi-stories.nl.
Zie ook https://marcellakleine.nl

Brand in het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Er was een kleine brand in het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie van GGZ Drenthe aan de Middenweg in Assen.

“We bemerkten al snel dat het stigma ook in onszelf zat”

Toen de man van gezinspsychiater Cecil Prins-Aardema wegens psychische problemen opgenomen moest worden in een psychiatrisch ziekenhuis, wilden ze open hierover zijn tegenover hun kinderen. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig...