Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Promotie onderzoek depressie

vrijdag 22 maart 2019

Nicola Klein, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij het Traumacentrum van GGZ Drenthe, is donderdag 21 maart gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Zij deed dat aan de hand van haar proefschrift over terugvalpreventie bij depressie. Een onderzoek dat in samenwerking met de RuG en de Universiteit van Amsterdam werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Bockting en dr. Burger.

Oorzaak en aanpak van depressie
Depressie is een psychisch probleem dat veel voorkomt. Naar schatting krijgt in Nederland bijna twintig procent van de volwassenen ooit in het leven te maken met depressie. De ziekte heeft een grote invloed op iemands functioneren in het dagelijks leven. Mensen met depressie lopen vaak vast in studie of werk en hebben moeite met (het aangaan en onderhouden van) relaties en sociale contacten. Het onderzoek van Nicola en collega’s was gericht op overtuigingen over de oorzaak van depressie, herstel in relatie met antidepressivagebruik en op de effectiviteit en kosteneffectiviteit van psychologische en farmacologische terugvalpreventiestrategieën.

Meer informatie op de website van de RuG.

Geslaagd bezoek Blokhuis Teams Optimaal Leven Assen

“Ik heb niet eerder in mijn leven meegemaakt dat de lijntjes zo kort zijn als nu, bij Optimaal Leven.” Die ervaring van een teamlid vatte de positieve ervaringen van de deelnemers perfect samen tegenover staatssecretaris Paul Blokhuis, afgelopen maandag in Assen.

Barbara van Blanken in Suriname voor voorlichting over trauma

Gz-psycholoog Barbara van Blanken van het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie heeft een training over trauma gegeven in Suriname. Dat gebeurde op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in samenwerking met stichting Matoekoe.