Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Promotie Maaike van Veen: slaap en agressie

donderdag 10 november 2022

Psychiater Maaike van Veen van GGZ Drenthe is donderdag gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek over het verband tussen slecht slapen en agressie. Vooral bij mensen met een psychische kwetsbaarheid blijkt er een duidelijk verband tussen beide  te zijn, wat een nieuwe mogelijkheid vormt om onder meer agressie te verminderen door slaapproblemen gericht te behandelen.

Slaapkwaliteit, impulsiviteit en agressie
In haar onderzoek bracht Maaike een groot aantal studies bijeen, die gezamenlijk een duidelijk en consistent verband laten zien tussen slecht of kort slapen en een hogere mate van agressie. Daarnaast onderzocht ze het verband tussen slaapkwaliteit, impulsiviteit en agressie bij forensisch psychiatrische patiënten. Slechte slaapkwaliteit hield verband met een hogere mate van zelf-gerapporteerde impulsiviteit en agressie. Belangrijker nog, als mensen aan het begin van hun behandeling rapporteerden slecht te slapen, werd een toename van agressie over 1 jaar tijd gezien.

Herstel van slaap
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat herstel van slaap een nieuwe en belangrijke strategie zou kunnen zijn om woede, vijandigheid en agressief gedrag te verminderen en te voorkomen, in het bijzonder bij (forensisch) psychiatrische patiënten. 

Lees hier meer over het onderzoek On edge: night and day.

Gezinspsychiatrie sleept landelijk contract binnen

Gezinspsychiatrie is vanaf 1 januari 2023 toegelaten tot het Landelijk Transitiearrangement (LTA). Het LTA is een contract dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afsluit met aanbieders van jeugdhulp. Daarmee kunnen we meer gezinnen met meervoudige complexe problemen behandeling op maat bieden, omdat er voor de komende twee jaar duidelijkheid is over de financiering.

GGZ Drenthe getroffen door beveiligingsincident Nedap

GGZ Drenthe is één van de zorgorganisaties die getroffen is door een beveiligingsincident bij Carenzorgt.nl van Nedap. Bescherming van privacy is voor ons en onze patiënten van het grootste belang; we hebben hier voortdurend aandacht voor. We zijn dan ook geschrokken en betreuren het zeer dat dit incident heeft plaatsgevonden. Betreffende patiënten ontvangen een persoonlijk bericht van GGZ Drenthe.