Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Professionals gemeenten Assen en Hoogeveen in FACT jeugdteams

dinsdag 20 oktober 2020

In de gemeenten Hoogeveen en Assen start deze maand een pilot met als doel om jongeren die vastlopen in hun leven beter te kunnen helpen. Professionals uit deze gemeenten gaan onderdeel uitmaken van FACT Jeugd. De pilot maakt onderdeel uit van de doorontwikkeling van de behandelsamenwerking FACT Jeugd in Drenthe en loopt tot oktober 2022.

Gemeente als bruggenbouwer
Aan de FACT Jeugdteams wordt nu in Hoogeveen en Assen een professional van de gemeente toegevoegd. De gemeenten Assen en Hoogeveen sluiten aan omdat de vaak complexe vragen van de jongeren en hun gezinnen veel afstemming vragen met de gemeente. De FACT-medewerker van de gemeente fungeert als bruggenbouwer tussen de zorg en de gemeente en wordt ook eerste aanspreekpunt als het gaat om problemen met huisvesting, werk, onderwijs of financiën.

Doorontwikkeling
De pilot die deze maand start maakt onderdeel uit van de doorontwikkeling naar FACT Jeugd 2.0. Het doel van FACT Jeugd 2.0 is om de verbinding tussen zorgaanbieders en gemeenten voor de FACT Jeugd doelgroep verder te verbeteren en zo nog beter aan te kunnen sluiten bij de jeugdige en zijn of haar gezin. De pilot duurt twee jaar, tot oktober 2022. De resultaten worden gedurende deze periode nauw gemonitord en geëvalueerd. Bij een positief resultaat is het de bedoeling dat aan alle FACT Jeugdteams in Drentse gemeenten een medewerker van de gemeente wordt toegevoegd.

Over FACT Jeugd
In Drenthe werken professionals van verschillende zorgaanbieders al zeven jaar intensief samen en vormen ze een team rond de vraag van een jongere. Deze FACT Jeugdteams bieden proactieve intensieve hulp aan kinderen, jongeren en hun gezinnen die problemen hebben op verschillende levensgebieden. Vaak heeft eerdere hulp onvoldoende geholpen of werd hulp juist vermeden. Juist door de samenwerking kunnen professionals vanuit verschillende disciplines de jongere helpen zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. GGZ Drenthe Kinder- en Jeugdpsychiatrie deel aan FACT Jeugd in Drenthe, samen met Accare, Ambiq, Cosis, VNN en Yorneo.

“Het houdt niet op, niet vanzelf” – psychiater Cecil Prins-Aardema over het doorgeven van trauma’s van ouder op kind

In de online lezing “Het houdt niet op, niet vanzelf” vertelt psychiater Cecil Prins-Aardema aan studenten Geneeskunde over hoe de behandeling binnen GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie bijdraagt aan veilig ouderschap bij ouders die zelf bloot hebben gestaan aan nare ervaringen op de kinderleeftijd.

Wegwerkzaamheden Dennenweg Assen

De komende weken is de Dennenweg in Assen afgesloten wegens wegwerkzaamheden. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid en gaat over het terrein van GGZ Drenthe.