Spring naar navigatie Spring naar inhoud

“Het houdt niet op, niet vanzelf” – psychiater Cecil Prins-Aardema over het doorgeven van trauma’s van ouder op kind

maandag 5 oktober 2020

In de online lezing “Het houdt niet op, niet vanzelf” vertelt psychiater Cecil Prins-Aardema* aan studenten Geneeskunde over hoe de behandeling binnen GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie bijdraagt aan veilig ouderschap bij ouders die zelf bloot hebben gestaan aan nare ervaringen op de kinderleeftijd. 

In de presentatie vertelt Cecil Prins-Aardema over de Adverse Childhood Events Study (ACE-study), waarbij een link wordt gelegd tussen deze nare ervaringen op de kinderleeftijd, risicogedrag en de gevolgen op de lichamelijke en psychische gezondheid in de verdere levensloop. 

“Als je in je kindertijd bent blootgesteld aan ingrijpende gebeurtenissen, heb je een grotere kans op risicogedrag en ben je gevoeliger voor zaken die te maken hebben met emotie-regulatie”, vertelt Prins-Aardema. “Ook heb je dan vaak meer moeite met relaties door alles wat je hebt meegemaakt in de kindertijd.”

Het merendeel van de ouders die worden aangemeld bij Gezinspsychiatrie hebben meerdere nare ervaringen in de kinderleeftijd op gedaan. Het is belangrijk om je hiervan in de behandeling bewust te zijn en ouders de kans te geven te mogen leren in wat zij zelf tekort zijn gekomen. Prins-Aardema: “Ouderschap is ontzettend belangrijk. Er is bij de ouders die hulp krijgen bij Gezinspsychiatrie sprake van een (dreigende) uithuisplaatsing van één of meerdere kinderen. Dat is hartstikke spannend.”
 
“Risicogedrag is vaak geen keuze”, aldus Prins-Aardema. “De ouders die voor behandeling bij Gezinspsychiatrie komen willen dat hun kinderen het beter krijgen dan zijzelf. Bij Gezinspsychiatrie kunnen zij oefenen in hun ouderschap in een veilige omgeving.”

“Het is belangrijk al bij de intake te vragen naar het ouderschap. Ik vraag ouders: wat is er van je ouders dat je door wilt geven aan je kind. En wat niet. Dan vertellen mensen waar ze bang voor zijn en wat ze anders willen doen.”

Kijk ook op:  www.gezinspsychiatrie.nl.

* Cecil Prins-Aardema is kinder- en jeugpsychiater en manager behandelbeleid GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie

Wegwerkzaamheden Dennenweg Assen

De komende weken is de Dennenweg in Assen afgesloten wegens wegwerkzaamheden. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid en gaat over het terrein van GGZ Drenthe.

Mondkapjes dragen en andere voorzorgsmaatregelen bij GGZ Drenthe

Tot nu toe zijn er geen besmette patiënten in onze klinieken (geweest), maar we verwachten wel dat we binnenkort te maken zullen krijgen met COVID-19 besmettingen. We willen de veiligheid van medewerkers, patiënten en naasten zo goed mogelijk waarborgen. Daarom heeft GGZ Drenthe een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen, waaronder regels over het dragen van een mondkapje.