Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Optimaal Leven Hoogeveen winnaar Gemeentedelers 2023

woensdag 14 juni 2023

Optimaal Leven Hoogeveen-De Wolden is winnaar GemeenteDelers 2023 in de categorie ‘uitvoeringskracht verhoogd complex’. Vandaag neemt het team de prijs in ontvangst tijdens het landelijk congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Groningen. 

Bewezen goede oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken worden via GemeenteDelers gepresenteerd om mogelijk breder toegepast te worden in andere gemeenten. Er zijn dit jaar 68 initiatieven ingediend. Optimaal Leven is winnaar in de categorie ‘uitvoeringskracht verhoogd complex’. 

Geen last van bureaucratie 
De zorg voor inwoners met ernstige psychiatrische aandoeningen is vaak verdeeld over meerdere organisaties, met alle bijbehorende protocollen en budgetten. In Hoogeveen en De Wolden is met Optimaal Leven een manier gevonden om de zorg voor deze kwetsbare inwoners zo te regelen dat zij van die bureaucratie geen last van heeft. Tegelijkertijd brengt het deze zeer kwetsbare doelgroep meer zelfstandigheid en kwaliteit van leven. De jury prees de manier waarop de gemeenten een grote groep diverse partijen bij elkaar hadden gebracht in één team. 

Bron:  Gemeentedelers 2023: de winnaars zijn bekend | VNG  

Ruimte voor iedereen 
“We vinden het fantastisch dat wij landelijk erkenning hebben gekregen voor het werk wat we doen,” laat het team Optimaal Leven Hoogeveen-De Wolden weten. “We hopen dat in de toekomst veel meer gemeentes, ggz-instellingen en andere collega’s de handen ineen zullen slaan om samen laagdrempelige persoonsgerichte zorg te bieden aan mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Op naar een Nederland waar ruimte is voor iedereen, voor een echt inclusieve samenleving!” 

Meer weten? 
Optimaal Leven wil graag meer bekendheid geven aan deze vorm van geïntegreerde behandeling en begeleiding en teams in andere gemeenten in Nederland stimuleren het voorbeeld van Optimaal Leven te volgen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met teammanager Daniël Selles via 06-11779124. 

Kijk ook op:
www.optimaallevendrenthe.nl 
GemeenteDelers 2023 | VNG 

Over Optimaal Leven 
Het team Optimaal Leven bestaat uit professionals vanuit de ggz, verslavingszorg en het sociaal domein en een hele betrokken gemeente, die mensen met een (ernstige) psychiatrische kwetsbaarheid behandeling, begeleiding en ondersteuning bieden op alle levensgebieden. Uit onderzoek blijkt dat dat vaak versnipperd plaatsvindt, vanuit diverse zorg- en hulpverleners. Optimaal Leven bundelt alle zorg en begeleiding in één team. Ook de verschillende financieringsstromen worden op elkaar afgestemd. Daardoor kunnen de cliënten sneller, makkelijker en beter worden bediend en komt er meer ruimte voor herstel en volwaardig burgerschap. 

Optimaal Leven Hoogeveen finalist Gemeentedelers 2023

Het team Optimaal Leven Hoogeveen-De Wolden is finalist GemeenteDelers 2023. Dit is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waarin bewezen goede oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken worden gepresenteerd. Deze kunnen via GemeenteDelers mogelijk breder worden toegepast bij andere gemeenten. Dit jaar zijn 68 initiatieven ingediend. Optimaal Leven is finalist in de categorie ‘uitvoeringskracht verhoogd complex’. De winnaar wordt op 9 juni bekendgemaakt.

GGZ Drenthe ontvangt opnieuw TOPGGz keumerken

De Forensisch Psychiatrische Kliniek en de afdeling Psychosecircuit van GGZ Drenthe hebben op dinsdag 30 mei opnieuw het TOPGGz-keurmerk ontvangen. Dat gebeurde tijdens een symposium met behandelaren en patiënten.