Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Onderzoek gebruik app Mijn Oplossingen voor raadplegen signaleringsplan

woensdag 24 april 2019

Veel patiënten met ernstige psychische aandoeningen raadplegen zelden hun (digitale) signaleringsplan als ze klachten hebben, terwijl ze wel hun smartphone bij de hand hebben. Met steun van het Zorgondersteuningsfonds onderzoekt verpleegkundig specialist José Bom of de app Mijn Oplossingen uitkomst kan bieden.
 
HBO-V studenten, die een advies schreven over het gebruik van signaleringsplannen, noteerden dan patiënten het signaleringsplan vaak als probleemsturend en stigmatiserend ervaren. De app Mijn Oplossingen (ontwikkeld door GGZE) kan uitkomst bieden. In deze app kunnen patiënten naar wens dingen toevoegen waar ze zich beter door voelen, zoals filmpjes, muziek die hun stemming bevordert, tekst of foto’s. José Bom geeft tips aan patiënten en gaat het gebruik van de app onderzoeken.

“Veel patiënten hebben blijvende klachten. Het doel is dat ze meer eigen regie gaan ervaren door de app. Omdat de app ze handvatten geeft om met hun klachten om te gaan. Hoe mooi is het als je jezelf kunt geruststellen doordat je de juiste dingen in je app hebt staan.”

Lees hier het artikel “Een signaleringsplan op maat op de smartphone”.

Promotie onderzoek depressie

Nicola Klein, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij het Traumacentrum van GGZ Drenthe, is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift over terugvalpreventie bij depressie.

Geslaagd bezoek Blokhuis Teams Optimaal Leven Assen

“Ik heb niet eerder in mijn leven meegemaakt dat de lijntjes zo kort zijn als nu, bij Optimaal Leven.” Die ervaring van een teamlid vatte de positieve ervaringen van de deelnemers perfect samen tegenover staatssecretaris Paul Blokhuis, afgelopen maandag in Assen.