Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Maatregelen als gevolg van de landelijke lockdown bij GGZ Drenthe

dinsdag 15 december 2020

We stellen alles in het werk om de behandelingen tijdens de landelijke lockdown, die vandaag is ingegaan, zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat gebeurt zo mogelijk in de vorm van beeldbellen en online therapie. Klinische opnames blijven op dezelfde wijze doorgaan als de laatste weken. Het dragen van een mondkapje is verplicht bij verplaatsingen in gebouwen en kantoren. Bezoek is op afspraak welkom indien online contact niet mogelijk of wenselijk is. 

Behandelingen blijven doorgaan
De behandelingen blijven doorgaan. Waar mogelijk vinden behandelingen plaats in de vorm van beeldbellen en online therapie. We spreken samen met de patiënt af in welke vorm de behandeling wordt vervolgd. Voor zover face to face behandeling noodzakelijk is, kunnen deze op locatie plaatsvinden, zowel individueel als in groepen (psychomotorische groepstherapie uitgezonderd). Ook de klinische opnames gaan gewoon door. Bij alle face to face contact gelden 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en afspraken over het dragen van een mondkapje. Ook de dagbestedingsactiviteiten van Daat-Drenthe blijven doorgaan. Wel zijn de verkooppunten van Daat-Drenthe, zoals Tuinwinkel Calendula in Assen, vanaf vandaag gesloten. 

Mondkapjes verplicht bij verplaatsing in gebouw
Het dragen van een mondkapje is voortaan verplicht bij verplaatsingen en in de wachtkamers in alle gebouwen waar ambulante behandeling plaatsvinden en in kantoorgebouwen. Dit geldt voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Patiënten en bezoekers kunnen een zelf meegebracht mondkapje dragen. Aan klinische patiënten vragen we bij verplaatsingen een mondkapje te dragen, maar het is niet verplicht. 

Uitzondering mondkapjesplicht
Voor patiënten die om medische redenen geen mondkapje kunnen of mogen dragen geldt de mondkapjesplicht niet.  Voor hen is een verklaring beschikbaar, die desgevraagd getoond kan worden aan een boa of agent.  Indien van toepassing: overleg met uw behandelaar. 

Bezoek 
We overleggen met de patiënt over de mogelijkheden van online contact met naasten, of anders afwisselend online contact en bezoek op de locatie. Het bezoeken van patiënten in de kliniek blijft mogelijk mits iedereen klachtenvrij is. De al geldende afspraken voor bezoek blijven gehandhaafd, zoals één of twee vaste contactpersonen per patiënt, vooraf aanmelden, op een specifiek tijdstip komen. Uiteraard gelden1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen opvolgen en een mondkapje dragen.  Bezoek vindt plaats in daarvoor bestemde ruimten. Patiënten mogen ook buiten wandelen met bezoek (maximaal één bezoeker per keer, conform de overheidsrichtlijnen). Wel vragen we hen dan een mondkapje te dragen. Voor palliatieve of ernstig zieke patiënten worden afspraken op maat gemaakt.

Nieuwe coronabesmettingen bij Ouderenpsychiatrie in Assen

Er zijn vier nieuwe besmettingen aan het licht gekomen bij Ouderenpsychiatrie Nijlandsborg in Assen. Dat blijkt uit de coronatests die zijn afgenomen nadat afgelopen maandag enkele patiënten en medewerkers besmet bleken. In totaal zijn nu zeven patiënten en vijf medewerkers besmet.

Coronabesmettingen bij Ouderenpsychiatrie in Assen

Helaas hebben we ook bij GGZ Drenthe nu te maken gekregen met corona besmettingen in een kliniek. Op de afdeling Nijlandsborg van GGZ Drenthe Ouderenpsychiatrie zijn drie patiënten en vijf medewerkers besmet met COVID-19. Op de afdeling Nijlandsborg verblijven ouderen met psychiatrische en vaak ook somatische problematiek.