Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Leestip voor professionals: Handboek medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking

woensdag 13 december 2023

“Het gedrag van Piet is anders dan anders” of “Hij voelt zich vreemd, maar kan niet zeggen waarom”. Op het spreekuur, of bij begeleiders in een zorginstelling horen we dit soort uitspraken regelmatig bij patiënten met een verstandelijke beperking. Wat doe je dan? Wat kun je doen?

De afgelopen 10 jaar hebben belangrijke veranderingen plaatsgevonden in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In deze tweede editie van het handboek is alle informatie geactualiseerd naar de laatste wetenschappelijke inzichten en praktische richtlijnen. 

Ook het CVBP heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan het boek, in de vorm van een hoofdstuk van onze collega Neomi van Duijvenbode, gz-psycholoog in opleiding tot specialist, over psychodiagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je meer weten over het boek? Of het boek bestellen? Bekijk dan deze pagina.

Eindejaarssymposium 2023: 'AI in de psychiatrie: dystopie of utopie?'

Op donderdag 14 december 2023 vindt het jaarlijkse eindejaarssymposium van GGZ Drenthe plaats. Dit jaar is het onderwerp: 'AI in de psychiatrie: dystopie of utopie?'

In gesprek met kandidaat Tweede Kamerlid Wieke Paulusma over leefstijlbevordering en de toekomst van het verpleegkundig vak in de ggz

Tijdens een werkbezoek van kandidaat Tweede Kamerlid Wieke Paulusma aan GGZ Drenthe stonden preventie, leefstijlbevordering en verdere professionalisering van het vak van de verpleegkundige centraal. Dit zijn belangrijke thema's, omdat veel mensen in Drenthe kampen met een combinatie van mentale en lichamelijke klachten. Preventie en gezond leven dragen bij aan verminderen van deze problemen en zijn daarom een belangrijk uitgangspunt in het Integraal Zorg Akkoord. Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in het contact met patiënten over herstel en leefstijl.