Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste patiënt werd opgenomen in Beileroord, een van de voorlopers van GGZ Drenthe. Dat gebeurde op 6 oktober 1922. De opname van mensen met psychiatrische problemen, met de daarbij horende gezinsverpleging van patiënten in het dorp, was in die tijd vooruitstrevend te noemen.
Stichting Beileroord
Gezinsverpleging was een unicum in ons land, het werd gezien als veel aangenamer voor patiënten dan "gestichtsverpleging". Naast de opnamemogelijkheid van een zestal patiënten in “Huize Beileroord”, de voormalige burgemeesterswoning naast het hoofdgebouw, werden psychiatrisch patiënten in gezinnen in het dorp Beilen verpleegd. De patiënten leefden mee met het gezin, werkten mee op het land of in de huishouding en werden als huisgenoten verzorgd. Dat gebeurde onder controle van verpleegsters vanuit Huize Beileroord. Zo konden patiënten als gewone mensen in de maatschappij blijven. Patiënten die toch gestichtsverpleging nodig hadden werden tijdelijk in Huize Beileroord opgenomen. Ook de wasserij en het badhuis, voor in- en uitwonende patiënten, waren bij Huize Beileroord.
Bekend dorpsbeeld in Beilen
Oud-collega Gerard Kamphuis vertelt hierover in het personeelsblad Blikveld (#7-8 2006): ‘Beileroord was in die tijd een heel open instituut. De openbare weg liep dwars over het terrein. Het is nu de toegangsweg naar het hoofdgebouw. Patiënten die door het dorp liepen, vormden een bekend dorpsbeeld. Nadat de gezinsverpleging eenmaal was gevestigd, is het een vanzelfsprekendheid geworden in Beilen. Gezinnen zagen er in die periode heel anders uit. Kinderen namen hun ouders in huis als die ouder werden en ook de knecht at ’s avonds mee. In die gezinsvorm was het heel goed mogelijk om patiënten in huis te nemen.’ De gezinnen kregen een vergoeding voor het in huis nemen van een patiënt. Voor veel mensen was dat een welkome aanvulling op hun gezinsinkomen. Op het hoogtepunt kregen ruim driehonderd patiënten gezinsverpleging. In 2012 werd afscheid genomen van het laatste gezin en stopte de gezinsverpleging.
Lees meer op de pagina Geschiedenis.