Spring naar navigatie Spring naar inhoud

GGZ Drenthe trapt internationale campagne af om vooroordelen psychische aandoeningen tegen te gaan

dinsdag 17 juli 2018

Op 20 en 21 juli 2018 lanceert GGZ Drenthe de internationale campagne "Break the Stigma for Families". Met deze campagne willen we stigmatisering van gezinnen met psychische aandoeningen tegengaan. Dat doen we door fietsend aandacht te vragen voor deze problematiek. 

Waarom aandacht voor dit probleem? 
Psychische aandoeningen komen veel voor en er zijn effectieve behandelingen beschikbaar. Toch wordt er vaak te lang gewacht voordat er hulp wordt gevraagd. Ouders of kinderen schamen zich, voelen zich schuldig of ze zijn bang voor wat anderen ervan gaan vinden. Vaak krijgen ze een negatief label opgeplakt, waardoor de impact van een psychische aandoening juist kan versterken. Dat negatieve label noemen we stigma. En dat willen we samen doorbreken, want hoe eerder gezinnen hulp krijgen, hoe effectiever de hulp kan zijn.
 
Initiatiefnemers "Break the Stigma for Families"
De campagne "Break the Stigma for Families" is een initiatief van kinderpsychiaters Cecil Prins-Aardema van GGZ Drenthe en Andrés Martin, directeur van het Amerikaanse Yale Child Studycenter. Cecil en Andrés weten waar ze over praten, omdat ze er zelf of in hun eigen familie ook mee te maken hebben gehad. Drenthe Beweegt en de provincie Drenthe dragen het initiatief een warm hart toe. Gedeputeerde Henk Jumelet: 'Iedereen doet ertoe in Drenthe en daarom zijn we blij met dit soort maatschappelijke initiatieven. Fietsen verbindt en draagt bij aan een goede (geestelijke) gezondheid. Waar kan dit beter dan in de fietsprovincie van Nederland: Drenthe!' 

Fietsend het stigma doorbreken  
Op vrijdag 20 juli wordt de campagne officieel gelanceerd op de wielerbaan in Assen. Zaterdag 21 juli fietsen Cecil Prins-Aardema, Andrés Martin, gezinnen, naasten en andere mensen die dit initiatief steunen samen door Drenthe. Cecil Prins-Aardema: 'Door met elkaar op de fiets te stappen maken we een onzichtbaar probleem zichtbaar, waardoor we dit stigma helpen doorbreken.'

Na lancering in Drenthe wordt de campagne in samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie landelijk en internationaal uitgerold. Kijk op www.ggzdrenthe.nl/breakthestigma voor meer informatie over de campagne en de vervolgactiviteiten.

Jetta Klijnsma bezoekt Spoedpoli

Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe, Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe en Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen brachten een bezoek aan de Spoedpoli van GGZ Drenthe.

Medewerkers GGZ Drenthe en gemeente Assen met elkaar in gesprek over goede zorg

Op donderdag 5 juli brachten raadsleden van de gemeente Assen een bezoek aan GGZ Drenthe. Maatschappelijk werkers Nurcan Yilmaz, Annika Hemme en collega’s lieten hen de psycholance en Spoedpoli zien.