Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Danielle Cath presenteert eerste Handboek Tourette

woensdag 29 mei 2019

Op vrijdag 7 juni, tijdens de Europese Tourette Awareness Dag, presenteert Danielle Cath (psychiater en Opleider Psychiatrie bij GGZ Drenthe) het eerste Nederlandse handboek over het Gilles de la Tourette syndroom. Danielle is expert op dit gebied. Samen met twee anderen is ze redacteur van het boek, bedoeld voor zorgprofessionals en andere geinteresseerden, zoals patiënten en naasten. De presentatie vindt van 12.30-17.30 uur plaats in Utrecht tijdens een symposium over het Gilles de la Tourette syndroom. Belangstellenden zijn welkom!

Het tot de verbeelding sprekende syndroom van Gilles de la Tourette komt vaker voor dan gedacht: 1 procent van de bevolking heeft het. Tijdens de basisschool leeftijd komt het tot uiting in de vorm van bewegingstics (met name in het gezicht, met de ogen, of de mond), of geluidjes. Slechts bij één op de acht patiënten heeft scheld-tics. Tijdens de pubertijd worden de symptomen vaak milder.

Op volwassen leeftijd komen mensen vaak voor andere problemen (opnieuw) bij de ggz, zoals ADHD, een dwangstoornis (OCD) of een impulscontrolestoornis. Zij hebben dan bijvoorbeeld smetvrees of controleren voortdurend of de ramen gesloten zijn uit angst voor inbrekers. Of ze hebben de neiging in te op allerlei aanraak- of visuele prikkels. Minder bekend is dat  20 procent van patiënten met deze problemen óók Gilles de la Tourette heeft. Voor behandelaren is het belangrijk dat te onderzoeken, omdat patiënten dan andere medicatie nodig hebben.

In het nieuwe handboek worden alle aspecten van het Gilles de la Tourette syndroom en bijkomende problemen beschreven en de behandeling ervan, inclusief een hoofdstuk vanuit patiënt- en naastenperspectief. Het is geschreven door 26 auteurs, onder redactie van dr. Cara Verdellen (klinisch psycholoog) , drs. Agnes Wertenbroek (neuroloog) en dr. Danielle Cath. Het handboek dient met name als leer- en naslagboek voor zorgprofessionals zoals psychologen en psychiaters, neurologen of huisartsen. De sprekers op het middagsymposium zijn allen auteur van het handboek.

Heb je belangstelling om het symposium bij te wonen? Meld je dan aan!
Lees hier meer over het symposium.

Wandelend huisbezoek bij GGZ Drenthe

Bij de Ouderenpsychiatrie van GGZ Drenthe wordt een deel van de huisbezoeken vervangen door een gezamenlijke wandeling van hulpverlener en patiënt. Wandelen is namelijk goed voor het humeur, de focus en het zelfvertrouwen.

Onderzoek gebruik app Mijn Oplossingen voor raadplegen signaleringsplan

Veel patiënten met ernstige psychische aandoeningen raadplegen zelden hun signaleringsplan als ze klachten hebben, terwijl ze wel hun smartphone bij de hand hebben. Verpleegkundig specialist José Bom onderzoekt of de app Mijn Oplossingen uitkomst kan bieden.